Intrebari Frecvente

De ce apar varicele?

Varicele se dezvolta atunci cand valvele de le nivelul venelor sunt afectate. Acest lucru determina acumularea sangelui in vena, largind-o si determinand aparitia venei sub piele.

Ce se intampla daca nu ma operez?  

Boala varicoasa prin distrugerea ireversibila a valvelor venoase si aparitia refluxului din sistemul venos profund in cel superficial este o boala evolutiva. Asadar nu exista un tratament medicamentos eficient pentru a stopa evolutia si pentru a preveni complicatiile sau recidivele, astfel incat, mai devreme sau mai tarziu, apare necesitatea tratamentului chirurgical. Numeroase studii clinice au demostrat ca la pacientii care refuza tratamentul, in timp, semnele si simptomele boli varicoase se accentueaza, iar unii pot dezvolta complicatii, unele dificil de tratat, altele ireversibile. Aceleasi studii clinice demostreaza ca la pacientii care se trateaza in stadii incipiente, rezultatele urmarite pe 10 ani sunt bune.

Ce complicatii pot aparea?

Tromboza variceala este cea mai frecventa complicatie a varicelor si apare datorita stazei venoase si a microtraumelor. Semnul initial este aparitia durerii, de cele mai multe ori de intensitate crescuta. Apoi pe fondul unei indurari a zonei apare roseata si accentuarea durerii. Tromboza se poate limita la o zona sau se poate extinde cu aparitia unui cordon dureros si rosu. Poate apare si subfebrilitatea sau chiar febra insotita de o stare de neliniste. Aceasta situatie este explicata prin prezenta de  microembolii si necesita prezentarea de urgenta la un consult de specialitate. Este necesara si o examinare ecografica care va preciza extensia trombului.

Embolia pulmonara masiva din tromboza variceala este o complicatie grava, in unele cazuri fatala, care din fericire este rara.

Hemoragia varicela apare in stadiile avansate ale bolii varicoase si este cauzata cel mai frecvent de microtraume, dar poate aparea si spontan. Datorita presiunii venoase mari hemoragia este dramatica, insa doar in rare cazuri duce la anemie acuta severa.  Atitudinea trebuie sa fie de urgenta prin ridicarea membrului inferior cu mult deasupra nivelului inimi si aplicarea unui bandaj compresiv. Cel mai bun tratament chirurgical este sclerozarea in urgenta a venei respective.

Hiperpigmetarile si dermatita ocra apar datorita stazei si trecerii hematiilor din vena in tegument. Degradarea hematiilor duce la eliberarea de fier care determina acest aspect.

Lipodermatoscleroza reprezinta o indurarare si o hiperpigmentare a tegumentului de la nivelul gambei si apare datorita hipoxiei si inflamatiei locale. Desi nu este foarte dureroasa, aceasta complicatie este dificil de tratat, iar leziunile dermice sunt ireversibile.

Ulcerul varicos  este o complicatie frecventa la pacientii cu varice si se datoreaza stazei si hiperpresiunii venoase. Aceasta determina trecerea leucocitelor in derm cu aparitia ulcerului. Localizarea cea mai frecventa este pe fata interna a gambei, dar poate apare si in alte localizari.  Orice ulcer de gamba trebuie investigat ecografic. Tratamentul ulcerului este de urgenta intarziata, iar cea mai buna solutie este aplicarea uneia din metodele endovenoase – radiofrecventa (VNUS Closure Fast), LASER, scleroterapie. 

Ce este fisura anala?

Fisura anala este o ulceratie alungita , superficiala sau profunda in functie de vechime, situata la nivelul pliurilor radiare ale mucoasei canalului anal. Ea se insoteste de contractura sfincterului anal.

Care sunt cauzele fisurilor anale?

Poate surveni la orice varsta (este cea mai frecventa cauza de sangerare rectala la copii) dar in general este apanajul varstei adulte. Sarcina si nasterea reprezinta factori importanti de aparitie a fisurii anale la femei, cca. o treime dintre acestea dezvoltand in ultimul trimestru de sarcina si postpartum tromboza hemoroidala sau fisura anala. Fisura anala este atribuita generic constipatiei cornice indusa de consumul scazut de legume si fructe proaspete, fibre vegetale, paine integrala dar ea poate aparea si dupa scaune frecvente (diaree). Fisura anala poate apare si in contextual unor boli inflamatorii cornice ale intestinului si rectului: boala Crohn, colita ulcerative. Examinarea rectala intempestiva, introducerea de corpi straini intrarectal, sexul anal pot fi deasemenea cause care duc la aparitia fisurii anale.

Ce complicatii pot aparea in cazul hemoroizilor?

Statistic, cea mai frecventa complicatie este hemoragia (rectoragia) ce poate duce la anemie de diferite grade. Aceasta se produce prin lezarea mucoasei ce acopera plexul hemoroidal intern, anterior fragilizata, in timpul defecatiilor dificile la pacientii constipati. Sursa de sangerare pot fi si hemoroizii externi. O alta complicatie posibila, de fapt trecerea intr-o alta etapa evolutiva, este procidenta hemoroizilor, adica trecerea lor prin orificiul anal, reintroducerea fiind adesea dificila, hemoroizii fiind inflamati si durerosi. Aceasta se produce ca urmarea relaxarii progressive a structurilor musculo-fibro-elastice responsabile de fixarea in interiorul canalului anal a plexului hemoroidal intern. Trombozele acute afectand fie plexul hemoroidal extern (mai frecvent) fie pe cel intern (mai neplacut) sunt complicatii ce aduc pacientul rapid la medic deoarece determina durere locala foarte intensa care interfera cu activitatea obisnuita (pozitie sezanda, ortostatism prelungit, defecatie). Atunci cand tromboza interna se insoteste de prolaps hemoroidal si in tromboza externa pot apare complicatii supurative locale.

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …