Laserterapie transcutanata

Tratamentul cu laser transcutanat este destinat venelor mici și foarte mici, în special celor foarte mici. Frecvența acestor telangiectazii și venectazii în rândul populației este chiar crescută. Pacienții  care prezintă aceste vene mici și foarte mici, au uneori și simptome de genul: greutate în picioare, parestezii, dureri sub formă de arsuri la nivelul pielii. Ei sunt interesați să trateze aceste vene   pentru a scăpa de semnele subiective asociate, însă motivul cel mai important cate îi deranjează este cel estetic.

Indicația de tratament.

Laserul transcutanat este indicat în tratamentul venectaziilor și telangiectaziilor al căror diametru este cuprins între 1 și 3 mm.

Indicații de tratament cu laser transcutanat
  • Venectazii și telangiectazii cu diametrul sub 3 mm (între 1 și 3 mm)
  • Venectazii  și telangiectazii refractare la tratament, necanulabile
  • Petele vasculare (flush angiogenic)
  • Vase mici și foarte mici sclerorezistente
  • Pacienți cu fobie de ace

 

Contraindicația de tratament.

Se adresează pacientelor gravide,  bolnavelor cu piele bronzată, pacienților care sunt sub tratament cu suplimente de fier sau tratament anticoagulant, pacienților care au hipersensibilitate la lumină sau sunt predispuse la cicatrici keloide.

 

Principiile tratamentului și tehnica.

Principiul metodei se bazează pe absorbția luminii laser de către molecula de hemoglobină din sânge și distrucția acesteia ulterioară. Astfel trebuie luat în considerare spectrul de absorbție al hemoglobinei care are valori maxime pentru lungimi de undă de 410, 540 și 577 nm și faptul că lungimile de undă de 920 și 940 nm sunt mai puțin absorbite.

Simplificat, molecula de hemoglobină sanguină absoarbe lumina laser generată transcutanat, aceasta produce o coagulare a sângelui cu distrucția aferentă a vasului.

Telangiectaziile cu diametru mai mic de 1mm sunt vase mici și foarte superficiale, sunt mai bogate în oxihemoglobină, în consecință se pot trata cu spoturi de dimensiuni mai mici, fluențe mai mari și impulsuri de durată scurtă. Vasele cu diametru cuprins între 1 și 4 mm, vase albastre, mai profunde, fiind mai bogate într-o fracțiune mai puțin oxigenată a hemoglobinei, se tratează mai eficient cu spoturi de dimensiuni mai mari, cu fluențe moderate și durată mai lungă a impulsului.

În practica clinică noi folosim laserul diodic cu lungime de undă de 532 nm.

Tehnică: pacientul este examinat clinic și paraclinic în vederea stabilirii diagnosticului stadial al bolii venoase cronice. În funcție de stadiul bolii vom începe tratamentul corespunzător. Dacă există varice constituite de dimensiuni mari și cu reflux prezent și venectazii/telangiectazii, vom trata pentru început boala în sine (refluxul și dilatațiile venoase importante) și ulterior componenta estetică (venectaziile și telangiectaziile). Pacientul va fi chestionat cu atenție înaintea sesiunilor laser transcutanat pentru a evita prezența unor elemente care să îl plaseze în categoria de contraindicații ale tratamentului. Dacă nu există restricții vom începe ședința de terapie explicându-i pacientului că vor fi sesiuni limitate ca întindere cutanată funcție de toleranța individuală. La începuturile metodei, ședințele se efectuau pe porțiuni limitate tegumentare, (1) ulterior s- a renunțat  la acest aspect, regiunile pe care se efectuează tratamentul fiind determinate de toleranța pacientului. Pentru început, se răcesc timp de 5 – 10 minute zonele pe care vom lucra folosind gheață aplicată prin intermediul unor comprese pe tegument. În același timp – pentru pacienții extrem de sensibili la durere –  vom anestezia local tegumentele folosind spray cu lidocaină sau xilină sub formă de gel. După perioada de răcire și anesteziere tegumentară, se va începe efectiv sesiunea de tratament prin stabilirea parametrilor laserului în funcție de dimensiunile venelor tratate. Procedura efectivă înseamnă tratarea vaselor punct cu punct prin impulsuri laser perpendiculare cu planul vasului, cu durată și fluență corespunzătoare dimensiunii. Senzația pe care o resimte bolnavul este de arsură, intensitatea sa fiind în funcție de toleranța dureroasă a acestuia și parametrii stabiliți de medicul curant. La finalul procedurii, zonele lucrate se prezintă eritematoase și ușor mai calde, discret dureroase, vasele interesate de lumina laser fiind puțin edemațiate și mai albicioase. Peste zonele lucrate la finalul ședinței de tratament se va aplica un gel calmant pe bază de aloe vera. La 24 de ore postprocedural apar cruste asemănătoare escoriațiilor situate pe traiectul fostelor telangiectazii sau venectazii. Aceste cruste vor cădea la aproximativ 4 – 8 săptămâni după tratament. Este motivul pentru care ședințele terapeutice sunt diatanțate la 4 – 8 săptămâni între ele pentru aceeași regiune tegumentară. Pentru un tratament integral sunt necesare de regulă între 3 și 6 ședințe (funcție și de extensia regiunilor de tratat).

Măsuri de siguranță în timpul procedurii: –

  • îndepărtarea substanțelor inflamabile (incusiv dezinfectante) din aria de lucru cu aparatul laser transcutanat
  • purtarea de ochelari de protecție speciali de fiecare persoană din încăpere

 

Indicații postprocedurale:

  • pacientul are recomnadarea de a își desfășura normal activitatea curentă,
  • se contraindică efectuarea de duș sau baie în primele 24 de ore postprocedural,
  • se indică aplicarea de gheață local peste regiunile lucrate prin intermediul unor comprese, pe perioade de 5 – 15 minute de 4 – 6 ori în 24 de ore, în primele 3 zile postprocedural,
  • se recomandă utilizarea de geluri calmante și hidratante  pe bază de aloe vera de doua ori pe zi timp de 2 – 4 săptămâni,
  • se contraindică gratajul crustelor sau îndepărtarea lor forțată, ele trebuie lăsate să cadă spontan,
  • se interzice expunerea la soare pentru intervalul de până la 4 – 8 săptămâni după căderea crustelor,
  • dacă se formează papule sau există reacții tip urticarie postterapeutice se utilizează local unguente cu antibiotic și corticosteroizi. (9)

Efecte adverse ale tratamentului laser transcutanat.

Deși terapia laser pentru vasele mici este bine tolerată de bolnavi, există câteva efecte nedorite. Acestea sunt:

  • hiperpeigmentare tranzitorie a zonelor lucrate: dispare spontan la un interval de timp variabil sau  se tratează utilizând geluri sau creme depigmentante.
  • purpura postprocedurală:  caracterizată prin apariția unor pete eritematoase pe regiunile lucrate se tratează fie tot prin laser transcutanat, fie prin scleroterapie.
  • durere:  este tranzitorie și cedează la aplicații locale de unguente antiinflamatoare.
  • tromboză în vasele mici: este de importanță minoră și se gtratează prin aplicare locală de unguente heparinate.
  • cicatrici inestetice: pot exista o perioadă maio lungă de timp. Se tratează folosind geluri de corectare a cicatrizării (Contractubex, RegenSil).
  • venectazii sau telangiectazii restante: se efectuează noi ședințe laser sau scleroterapie.

Tratamentul laser este de regulă însă un tratament eficient, efectele nedorite aparând foarte rar. Beneficiile estetice ale tratamentului sunt importante, fiind terapia de elecție pentru vasele mici și foarte mici. Studii efectuate în domeniu arată o eficiență foarte bună a metodei. Astfel se observă îmbunătățirea aspectului estetic cu 80%  la vizita de control de 6 luni. 90% din pacienții sunt foarte mulțumiți de rezultate. Femeile sunt cele mai încântate, ele fiind și cele mai preocupate de estetica membrului inferior,  în comparație cu sexul masculin.

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …