Blog

Ce este boala venoasa cronica?

Dragii nostri, bine v-am gasit!

Ne-am gandit ca pentru inceput sa va dam cateva informatii generale despre boala venoasa cronica.

Boala venoasă cronică reprezintă o afecțiune foarte răspândită în rândul populației adulte. Ca și alte afecțiuni este considerată apanajul stațiunii bipede.De-a lungul anilor au existat preocupări deosebite în elucidarea cauzelor bolii varicoase, precum și un interes major în descoperirea soluțiilor terapeutice optime de rezolvarea a afecțiunii.

Boala venoasă cronică sau insuficiența venoasă cronică reprezintă o patologie extrem de importantă în populație. În SUA aproximativ 23 % din populația adultă are un grad mai mare sau mai mic de vene varicoasea, ca parte a bolii venoase cronice. Dacă adăugăm și teleangiectaziile sau venele reticulare procentul ajunge la 80 % la bărbați și 85 % la femei.

În România studiile epidemiologice efectuate au arătat că incidența bolii în rândul populației adulte ajunge la 32 % până la 45 %, practic aproape unul din doi adulți are bolaă venoasă cronică.

Această afecțiune influenteaza calitatea vieții pacienților. Această prevalență crescută a bolii varicoase duce la un cost substanțial reflectat asupra sistemelor de sănătate, iar dacă punem la socoteală și costul important al complicațiilor acestei afecțiuni, în primul rând al ulcerului varicos, putem avea o privire de ansamblu asupra importanței insuficienței venoase cronice.

Putem considera boala venoasa cronica ca fiind o afectiune ce se adreseaza sistemului venos superficial si profund al membrelor inferioare, cu evolutie stadiala, simptomatologie polimorfa si evolutie lenta, finalizata fiind de aparitia ulcerului varicos. In randul populatiei este cunoscuta sub denumirea de varice, acest lucru datorandu-se faptului ca unul dintre semnele clinice prezente chiar din fazele de debut ale bolii sunt venele varicoase de diferite dimensiuni.

Pe intelesul tuturor, boala venoasa cronica este patologia care afecteaza circulatia de intoarcere a sangelui din picior catre inima si este caracterizata prin prezenta varicelor inca din fazele de debut, asociate cu durerile de gambe, edemele (umflarea picioarelor), leziunile

tegumentare (problemele la nivelul pielii picioarelor) si , in final, cu ulcer varicos (aceea rana care nu se vindeca de la nivelul gleznelor)

In momentul in care exista orice neplacere la nivelul mebrelor inferioare, pacientul trebuie sa se prezinte la medic pentru evaluare si diagnostic.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …