Blog

Semne clinice si simptome in boala venoasa

Va intrebati poate de multe ori: ”Oare am sau nu probleme cu venele?”. Daca va descoperiti cu unul din semnele sau simptomele prezentate in continuare, cu mare probabilitate suntetui suferinzi in cadrul unei boli venoase cronice.

Schematic, boala varicoasă are trei etape evolutive:

* Etapa prevaricoasă.

* Etapa varicelor constituite.

* Etapa complicațiilor.

Vom discuta in acest articol despre semne si simptome in cadrul etapei prevaricoase, in speranta ca cea mai mare parte din dumneavoastra veti veni sa ne contactati in acasta faza de debut a afectiunii.

În etapa prevaricoasă, semnele subiective sunt polimorfe și nu sunt însoțite de elemente obiective sau elemente obiective sărace. Astfel bolnavul ne menționează prezența de: greutate în gambă care este mai accentuată seara sau la ortostatism prelungit. Chiar poziția șezândă picior peste picior poate da această greutate prin jenarea circulației de întoarcere la nivelul spațiului popliteu. Pacientul poate menționa și edemul (umflarea picioarelor) la nivelul gambei, gleznei sau piciorului. Edemul este obiectivat mai ales seara și cedează la ridicarea picioarelor. Există deseori mențiunea unei jene dureroase care apare cand pacientul sta mult in picioare sau la ședere îndelungată fără alternarea poziției. Uneori bolnavul menționează parestezii (amorteli) sau picioare neliniștite noaptea.

La inspecția gambei și coapsei este posibil să nu existe elemente obiective. Poate uneori să fie prezent un desen venos normal mai intens vizibil sau să existe telangiectazii și venectazii..

Telangiectaziile (figura 1) sunt dilatații venoase intradermice cu diametrul până într-un milimetru. Ele au cel mai frecvent aspectul de ”coadă de mătură” sau de ”pânză de păianjen – spider veins”. Sunt dispuse mai ales pe coapsă la femei. Sunt asimptomatice – singurul dezavantaj fiind cel cosmetic sau sărac simptomatice – senzație de arsură la nivelul lor sau crampe dureroase nocturne asociate zonei topografice unde se găsesc. Telangiectaziile sunt alimentate de o venulă centrală care nu este întotdeauna vizibilă, de o dilatație varicoasă sau de o venă perforantă – prin

reflux – în această situație vena perforantă este situată perpendicular în centrul spiderului. Dacă sunt mai mari (dar până într-un milimetru) telangiectaziile sunt albastre și palpabile sub piele. Dacă sunt mai mici, culoareas lor este roșie. Se atenuează puțin la ridicarea membrului inferior.

spider-veins
Figura 1

Venectaziile (figura 2) (vene reticulare, vene albastre, varice intradermice) – sunt dilatații venoase subdermice cu diametrul între 1 și 3 mm, nepalpabile, cu traiect sinuos. Trebuie diferențiate de un desen venos normal mai accentuat al membrului inferior. Sunt asimptomatice sau prezintă simptome ca: senzația de arsură, durere și greutate locală, greutate în picior. Cea mai frecventă localizare este în spațiul popliteu sau pe părțile laterale ale membreleor inferioare. Deseori alimentează telangiectazii, fiind asemănate cu trunchiul unui copac pentru care coroana este reprezentată de telangiectazii.

967-04-00072510
Figura 2

Write a Comment

Your email address will not be published.

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …