Blog

Complicațiile insuficienței venoase superficiale

În afară de neajunsurile estetice, lipsa tratamentului în cazul insuficienței venoase cronice poate conduce la o serie importantă de complicații.

Cea mai întâlnită complicație ce cauzează un disconfort important pacienților este tromboflebita superficială. Termenul de tromboflebită vine de la cuvintele „tromb”, ce înseamnă „cheag de sânge”, și „flebită”, ce înseamnă „inflamație a venei”, ca răspuns al venei la prezența cheagului. Nu toate venele trombozate se inflamează. Flebita tinde să apară în primele 2 săptămâni ale formării cheagului. O numim superficială pentru că se întâlnește în venele superficiale (în țesutul subcutanat).

Tromboflebita superficială este o inflamație sterilă. Asta înseamnă că nu se tratează inițial cu antibiotice (mai precis, antibacteriene). Un consult medical poate decide dacă tromboflebita s-a complicat cu celulită, caz în care este necesar tratament antibiotic.

Interesant de știut: Termenul de tromboflebită profundă nu este recomandat, fiind imposibil de determinat clinic dacă o venă profundă trombozată este sau nu inflamată. Prin urmare nu putem ști dacă vena are sau nu flebită. Acest lucru este presupus doar prin faptul că membrul inferior doare (durerea fiind unul din cele 5 simptome și semne de inflamație) și pentru că tendința unui tromb este de a crea inflamație. Însă durerea poate fi cauzată de edemul membrului inferior secundar trombozei venoase profunde, care este de fapt termenul corect al acestei patologii.

Bine de știut: insuficiența venoasă superficială (prezența varicelor) nu predispune pacientul la tromboză venoasă profundă.

Ulcerul venos reprezintă ultimul stadiu al insuficienței venoase și necesită un consult de chirurgie vasculară pentru a-l diagnostica și trata corect.

Bine de știut: insuficiența venoasă superficială nu este singura cauză de ulcere venoase, aceasta fiind adesea întâlnite și în cadrul sindroamelor posttrombotice (așadar, secundare unei insuficiențe venoase profunde). Sindroamele posttrombotice reprezintă o patologie importantă tratată tot de chirurgul vascular.

Pot fi privite ca și complicații și modificările cutanate din stadiul IV de insuficiență venoasă: dermatoscleroza, pahidermita, eczema varicoasă – întrucât ele pot crea un disconfort mai mic sau mai mare pacientului.

Dincolo de aspectele de ordin estetic, sunt câteva semne și simptome care trebuie să acționeze ca un semnal de alarmă:

  • umflarea picioarelor după perioade îndelungate de stat pe scaun sau în picioare;
  • senzația de „picioare grele”;
  • apariția vaselor sparte sau a venelor reticulare;
  • crampele nocturne;
  • mâncărimile pielii la nivelul picioarelor.

În aceste situații, recomandăm un consult de specialitate (Chirurgie vasculară) pentru un diagnostic și un tratament adecvat. În cadrul clinicii MedVarix se va institui un tratament personalizat, în funcție de caracteristicile fiecărui caz.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de telefon 0256 443 625.

Comments for this post are closed.

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …