Blog

Varicele – factori de risc și manifestări

Rolul venelor în organism este de a întoarce sângele dezoxigenat spre cord (inimă). Unele sunt situate anatomic deasupra cordului dar majoritatea dedesubt. Cele aflate sub cord trebuie să „împingă” sângele venos împotriva gravitației, iar acest lucru este realizat prin numeroase pompe (musculare, respiratorii, pulsații de vecinătate, diferență de presiune venoasă) și susținut cu ajutorul unor valve interne unidirecționale (permit fluxului sangvin doar să se întoarcă spre cord, deci ajută la învingerea gravitației).
Spunem despre o venă că este „insuficientă” (sau, mai corect, incompetentă) atunci când s-a dilatat prea mult ca să mai poată susține fluxul sangvin cu ajutorul valvelor și a tonusului venos. Acest lucru determină staza sângelui venos în venele de sub nivelul cordului, ea fiind maximă acolo unde presiunea hidrostatică este maximă, deci cât mai aproape de sol (deci la nivelul gleznelor și mai jos).
Insuficiența venoasă superficială afectează până la 1 din 2 persoane și este cu atât mai des întâlnită cu cât pacientul înaintează în vârstă. Cu toate acestea, ea poate fi întâlnită începând cu adolescența.
În unele studii (San Diego, Bonn, Italy, France and Polond vein studies), stadiul 2 clinic, cel cu varice, este mai des întâlnit la femei, comparativ cu bărbați. Edemul (stadiul 3) se întâlnește la aproximativ 1 din 10 persoane. Stadiile ireversibile (4-6) se întâlnesc la aproximativ 1 din 20 persoane.
Important de știut: anual, doar 5% din pacienții cu varice evoluează spre ulcer varicos. Majoritatea rămân în stadiile 2 și 3.

Factori de risc

Factorii de risc sunt atât nemodificabili, cât și modificabili.
Vârsta (anii de ortostatism prelungit se cumulează), componenta ereditară (genetică) și sexul feminin sunt, bineînțeles, nemodificabile.
Bine de știut: sexul feminin influențează apariția varicelor cel mai probabil prin profiluri hormonale diferite față de al bărbatului, în special în perioada sarcinii, când numeroase paciente acuză o agravare importantă a afecțiunii varicoase.
Obezitatea, recunoscută ca factor de risc important pentru boala venoasă, este însă modificabilă.
Bine de știut: Revenirea la un indice de masă corporală normal (18 – 25) nu garantează dispariția varicelor, dar poate îmbunătăți semnificativ simptomele precum și riscul de recurență (de reapariție) după primul tratament chirurgical.
Important de înțeles: insuficiența venoasă superficială (numită „boala venoasă superficială” dacă e însoțită de simptome) este o afecțiune cronică. Factorii de risc ce au adus la apariția ei adesea sunt nemodificabili și atunci ea poate reapărea chiar și după tratament chirurgical.
Varicele se pot agrava în anumite perioade ale zilei, anului sau vieții:
 • după o zi îndelungată de ortostatism (stat în picioare);
 • în sezonul călduros, după o baie fierbinte sau după o saună (căldura = vasodilatație);
 • în sarcină (în primul rând din cauza modificărilor hormonale iar, uneori, în lunile avansate, și datorită presiunii uterului asupra drenajului membrului inferior).
Bine de știut: tot în categoria insuficienței venoase intră și venele dilatate vulvare (venele din zona intimă feminină), întâlnite în special în sarcină. Peste 90% din acestea dispar după sarcină și foarte rar sunt simptomatice.

Cum se manifestă insuficiența venoasă superficială?

Insuficiența venoasă superficială se poate manifesta printr-un spectru de simptome și semne foarte variat, descris mai departe prin stadiile clinice ale acestei afecțiuni.
Stadiul I este caracterizat prin telangiectazii răspândite inegal la nivelul unui membru inferior, ce reprezintă venule ușor dilatate situate la adâncime foarte mică sub epiderm (3-6 mm) și prin urmare vizibile; de obicei, nu sunt asociate cu simptome. Cel mai adesea, venele principale „vinovate” de apariția insuficienței venoase nu prezintă reflux demonstrabil ecografic în acest stadiu.
Bine de știut: cerințele pacienților în acest stadiu sunt de a rezolva problema cosmetică adusă de aceste telangiectazii (laser cutanat și/sau scleroterapie).
Stadiul II se caracterizează prin varice vizibile la nivelul membrelor inferioare, de obicei pe fața internă a coapsei și fața internă și sau posterioară a gambei, dar nu numai. În acest stadiu pot apărea și simptomele clasice de senzație de greutate în gambe precum și edem (creștere de volum) resimțite după ortostatism (stat în picioare) prelungit. Nu este neapărat nevoie să fie prezente varicele ca să apară durerea.
Bine de știut: dacă durerea este localizată pe traiectului unei vene dilatate (varicoase) și este însoțită de eritem (roșeața) și căldură locală, poate fi vorba de o patologie des întâlnită ca și complicație a insuficienței venoase superficiale, numită tromboflebită superficială.
Stadiul III este identic cu stadiul II (prezența varicelor), dar însoțit și de edem (creștere de volum) al gambei după ortostatism prelungit
Bine de știut: este important de făcut diagnosticul diferențial corect al acestor edeme cu alte patologii: limfedem, celulite extinse, edeme ciclice la sexul feminin, edeme de cauză sistemică (insuficiența cardiacă, insuficiența renală, hipoalbulinemie), tromboza venoasă profundă. Toate aceste diagnostice diferențiale se pot realiza, multidisciplinar, la clinica MedVarix.
În stadiul IV, peste stadiile anterioare, apare și colorația maronie în două treimi inferioare ale gambei, numita dermatoscleroza. Cu timpul, aceasta evoluează către pahidermită (tegumentul se simte indurat la atingere, iar gamba ia forma unei sticle de șampanie ținută cu gâtul în jos – glezna mică de volum și gamba mare de volum la nivelul moletului). Tot în acest stadiu poate apărea eczema varicoasă, adesea confundată cu celulita întrucât au aspect clinic asemănător. Eritemul din eczema varicoasă se poate însoți de prurit (senzație de mâncărime).
Bine de știut: dermatoscleroza și pahidermita nu sunt reversibile, chiar dacă se aplică tratamentul chirurgical etiologic corect (adică chiar dacă tratăm cauza ce a dus la apariția lor). Eczema varicoasă este adesea diagnosticată inițial de medicul dermatolog.
Stadiul V: ulcer venos vindecat.
Bine de știut: chiar dacă ulcerul s-a vindecat, pentru a preveni reapariția ulcerului este necesară fie o compresie continuă a gambei când se află în ortostatism prelungit, fie un tratament etiologic chirurgical, fie amândouă.
Stadiul VI, ulcer venos deschis, reprezintă ultimul stadiu al insuficienței venoase și este unul de o importanță deosebită întrucât aceste ulcere vor evolua dacă nu sunt tratate.
Bine de știut: este foarte important ca orice pacient cu un ulcer la nivelul membrului inferior să fie văzut de un chirurg vascular pentru a caracteriza corect acel ulcer: arterial, venos, mixt, neuropat (diabetic), infecțios, traumatic, malign etc.
Important de înțeles: chirurgul vascular va căuta să facă diferența în cazul fiecărui pacient între o insuficiență venoasă superficială și una profundă. Uneori ele coexistă. Cel mai des însă, pacientul are doar insuficiență venoasă superficială. Examenul ecografic va ajuta la diagnosticarea sau infirmarea celor două. Metodele vechi de diagnostic (ex. proba garoului) nu au specificitatea și sensibilitatea examenului ecografic.
La clinica MedVarix, după recomandarea medicului specialist, se pot institui diverse proceduri chirurgicale de tratament al varicelor, în funcție de caracteristicile pacientului. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0256 443 625.

Fisura anala – simptome, preventie si tratament

Ce este fisura anala?

Fisura anala este o intrerupere a continuitatii mucoasei anale (ruptura). Desi aparitia ei este legata de existenta unui traumatism local, nu trebuie privita doar ca o leziune cu origine pur mecanica, ci intr-un complex plurifactorial mult mai amplu incluzand factori vasculari, trofici, inflamatori sau neuro-psihici.

Simptomele fisurii anale

Simptomul care domina tabloul clinic in cazul fisurii anale este durerea cu orar fix, legat de defecatie. Este o durere vie (senzatie de arsura), care apare dupa scaun, uneori existand o exacerbare a acesteia si intre scaune. Persistenta durerii intre scaune si paroxismele dureroase dupa fiecare defecatie determina modificari de comportament, irascibilitate, insomnie, abstinenta alimentara cu pierdere ponderala. La aceasta se adauga sangerari mici, cu sange rosu care apar dupa scaun. Mai rar fisura anala este insotita de prurit (mancarime), retentie de urina, secretii care pateaza lenjeria.

Care sunt cauzele fisurii anale?

Desi fisura anala apare intr-un context plurifactorial, putem mentiona drept cauze:
 • constipatia
 • traumatismele
 • obiceiurile alimentare (alimente excesiv condimentate)
 • sfincterul anal hiperton
 • bolile cu transmitere sexuala
 • boala Chron
 • stresul

Preventia fisurii anale

Pentru a evita aparitia fisurilor anale, urmeaza cateva sfaturi simple:
 • evita constipatia
 • hidrateaza-te
 • urmeaza un regim alimentar bogat in fibre
 • fa miscare
 • mentine o toaleta riguroasa a zonei

Tratamentul fisurii anale

Dupa efectuarea unui examen local si in functie de severitatea simptomelor, medicul iti poate recomanda urmatoarele tipuri de tratament:

 • tratament local – aplicarea unei creme care relaxeaza sfincterul si da posibilitatea mucoasei sa se refaca sau injectare de toxina botulinica
 • tratament chirurgical – sfincterotomia, adica incizia unor fibre de la nivelul muschiului care formeaza sfincterul anal

Este important sa te prezinti de la primele simptome pentru a evita complicatiile: cronicizarea sau infectarea fisuri, mult mai greu de tratat si cu evolutie mai severa.

Complicațiile insuficienței venoase superficiale

În afară de neajunsurile estetice, lipsa tratamentului în cazul insuficienței venoase cronice poate conduce la o serie importantă de complicații.

Cea mai întâlnită complicație ce cauzează un disconfort important pacienților este tromboflebita superficială. Termenul de tromboflebită vine de la cuvintele „tromb”, ce înseamnă „cheag de sânge”, și „flebită”, ce înseamnă „inflamație a venei”, ca răspuns al venei la prezența cheagului. Nu toate venele trombozate se inflamează. Flebita tinde să apară în primele 2 săptămâni ale formării cheagului. O numim superficială pentru că se întâlnește în venele superficiale (în țesutul subcutanat).

Tromboflebita superficială este o inflamație sterilă. Asta înseamnă că nu se tratează inițial cu antibiotice (mai precis, antibacteriene). Un consult medical poate decide dacă tromboflebita s-a complicat cu celulită, caz în care este necesar tratament antibiotic.

Interesant de știut: Termenul de tromboflebită profundă nu este recomandat, fiind imposibil de determinat clinic dacă o venă profundă trombozată este sau nu inflamată. Prin urmare nu putem ști dacă vena are sau nu flebită. Acest lucru este presupus doar prin faptul că membrul inferior doare (durerea fiind unul din cele 5 simptome și semne de inflamație) și pentru că tendința unui tromb este de a crea inflamație. Însă durerea poate fi cauzată de edemul membrului inferior secundar trombozei venoase profunde, care este de fapt termenul corect al acestei patologii.

Bine de știut: insuficiența venoasă superficială (prezența varicelor) nu predispune pacientul la tromboză venoasă profundă.

Ulcerul venos reprezintă ultimul stadiu al insuficienței venoase și necesită un consult de chirurgie vasculară pentru a-l diagnostica și trata corect.

Bine de știut: insuficiența venoasă superficială nu este singura cauză de ulcere venoase, aceasta fiind adesea întâlnite și în cadrul sindroamelor posttrombotice (așadar, secundare unei insuficiențe venoase profunde). Sindroamele posttrombotice reprezintă o patologie importantă tratată tot de chirurgul vascular.

Pot fi privite ca și complicații și modificările cutanate din stadiul IV de insuficiență venoasă: dermatoscleroza, pahidermita, eczema varicoasă – întrucât ele pot crea un disconfort mai mic sau mai mare pacientului.

Dincolo de aspectele de ordin estetic, sunt câteva semne și simptome care trebuie să acționeze ca un semnal de alarmă:

 • umflarea picioarelor după perioade îndelungate de stat pe scaun sau în picioare;
 • senzația de „picioare grele”;
 • apariția vaselor sparte sau a venelor reticulare;
 • crampele nocturne;
 • mâncărimile pielii la nivelul picioarelor.

În aceste situații, recomandăm un consult de specialitate (Chirurgie vasculară) pentru un diagnostic și un tratament adecvat. În cadrul clinicii MedVarix se va institui un tratament personalizat, în funcție de caracteristicile fiecărui caz.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de telefon 0256 443 625.

Tratamentul hemoroizilor fără operaţie la MedVarix

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii sunt dilataţii ale vaselor de sânge în special vene asemănătoare varicelor, localizate în canalul anal şi rect.

Cauze determinante ale apariţiei hemoroizilor

Principală cauză o reprezintă scăderea rezistenţei peretelui venos, de obicei moştenită genetic, care duce la dilatarea venelor sub acţiunea unor factori favorizanţi cum ar fi:

 • Constipaţia
 • Statul mult pe scaun (şoferi, contabili, informaticieni, etc)
 • Obezitatea, sarcina,
 • Consumul de alcool şi alimente picante, etc

Tipuri de hemoroizi

 • Interni – sunt cei care se găsesc în interiorul rectului
 • Externi – sunt cei situaţi în exterior, în preajma orificiului anal, sub tegument
 • Micşti – sunt de fapt hemoroizii interni în stadii mai avansate care confluează cu cei externi

Stadii

 • Stadiul I: Proemină în lumenul canalului anal dar nu prolabează.
 • Stadiul II: Prolabează (ies în afara anusului) la defecaţie dar se reduc spontan.
 • Stadiul III: Prolabează la defecaţie şi la efort şi se pot reduce doar manual.
 • Stadiul IV: Prolabează permanent (prolaps hemoroidal), pot fi reduşi prin tact manual dar prolapsul se reface spontan.

Complicaţii

Odată apăruţi, hemoroizii se dezvoltă în permanenţă dacă factorii favorizanţi se menţin, iar pe parcursul evoluţiei apar complicaţii. Dintre care cele mai frecvente şi mai grave sunt:

 • Hemoragia (rectoragia)– este cea care sperie bolnavul cel mai tare şi îl face să se prezinte la medic. De altfel o boală mult mai gravă: cancerul rectal, se poate manifesta de asemenea prin rectoragie. Caracterele sângerării din hemoroizi sunt: sânge roşu închis (venos) sau deschis la culoare (arterial) care picură de obicei pe scaun (nu este amestecat cu scaunul) sau în vasul de toaletă sau apare pe hârtia igienică. Uneori hemoragia este impresionantă pentru pacient şi chiar poate fi în cantitate apreciabilă. Sângerările repetate duc la anemierea pacientului.
 • Tromboza hemoroidală – este reprezentată de închegarea sângelui în vasele hemoroidale. Apare mai frecvent în cazul hemoroizilor externi mai ales după un episod de constipaţie, diaree, efort fizic intens, sex anal, etc. Poate fi de dimensiuni mici, limitată la un singur hemoroid sau poate cuprinde întreaga circumferinţă anală. Afecţiunea este intens dureroasa datorită inflamaţiei (tromboflebita hemoroidală). Se produce o tumefiere locală dureroasă. Evoluţia poate fi spre resorbţie în timp de aproximativ 2-3 săptămâni, dar poate evolua adesea şi spre complicaţii ca exulcerarea tegumentului sau a mucoasei anale, fistulizarea, hemoragia, abcedarea.
 • Abcesele perianale – apar cel mai frecvent la persoanele suferinde de hemoroizi în diverse stadii de dezvoltare. Sunt complicaţii foarte neplăcute prin consecinţele ulterioare. Sunt reprezentate de pungi cu puroi cu diverse localizări în jurul anusului, intens dureroase, cu stare septică. Pacientul trebuie operat (se face o incizie de evacuare a puroiului în prima etapă) dar aproape în toate cazurile se formează o fistulă perianală (un canal între rect şi piele) care trebuie reoperată la un interval de 6 săptămâni. Din păcate, în multe cazuri fistulele sunt recidivante şi necesită multiple reintervenţii care pot afecta continenţa anală.

Măsuri de prevenţie

Mai ales acolo unde există antecedente familiale (hemoroizi, varice) se impune luarea din timp a unor măsuri care au rolul de a preveni în primul rând apariţia complicaţiilor, dar care totodată pot încetini evoluţia în timp hemoroizilor.

 • Asigurarea unui tranzit intestinal normal cu un scaun de consistenţă normală în fiecare zi printr-o alimentaţie cu un aport de cel puţin 2-2,5 L de lichide/zi cu multe fructe şi vegetale, eventual laxative ne iritante pentru persoanele constipate habitual. (nu sunt recomandate supozitoarele de glicerina sau clismele pe timp îndelungat)
 • Evitarea sedentarismului şi a statului îndelungat pe scaun
 • Scădere ponderala până în limitele normale
 • Evitarea eforturilor fizice intense
 • Evitarea alcoolului şi a alimentelor foarte picante
 • Asigurarea zilnica a igienei locale şi după fiecare scaun cu apă caldută fără săpun (unele săpunuri pot provoca dermatite perianale, sau unele persoane au o sensibilitate  tegumentară la anumite componente din săpunuri)
 • Consult proctologic periodic
 • Tratament medicamentos cu substanţe venotrofice (Ginkorfort, Detralex, Revada, Venoruton, Tarosin, Vitamina C, etc)

Tratamentul hemoroizilor

În funcţie de stadiul de dezvoltare a hemoroizilor, de opţiunea pacientului, de experienţa medicului, şi de dotarea cabinetului, tratamentul hemoroizilor poate fi realizat atât prin metode chirurgicale cât şi nechirurgicale.

Ca şi în cazul oricărei alte boli, dacă pacientul se prezintă din timp la medic, în stadii iniţiale ale bolii, tratamentul va fi mult mai puţin agresiv, fără durere şi poate fi efectuat în condiţii de ambulator, adică fără a fi necesară internarea. În stadii avansate sau în cazul unor complicaţii grave, de cele mai multe ori singurul tratament posibil este cel chirurgical.

Tratamentul chirurgical – vizează îndepărtarea prin excizie a pachetelor hemoroidale, şi se efectuează în condiţii de spitalizare şi sub anestezie (rahidiană, generală, sau locală). Există mai multe metode de tratament chirurgical însă în toate cazurile la sfârşit vor exista niste plăgi (răni)  intens dureroase mai ales cu ocazia defecaţiei. Perioada de vindecare este de aproximativ 6-8 săptămâni, însă în unele cazuri sunt necesare reintervenţii corectoare (dilataţii anale) repetate. Riscurile operatorii şi ale anesteziei nu trebuiesc neglijate şi de asemenea nici complicaţiile postoperatorii precoce (hemoragii, hematoame, supuraţii) şi tardive (stenoze anale, anusul umed, incontinenţa anală, etc.).

Metodele nechirurgicale se adresează mai ales hemoroizilor interni în stadii mai putin avansate (I, II şi III). Dintre acestea enumeram:

 • Ligatura elastica – metoda cea mai des utilizata
 • Sclerozarea
 • Fotocoagularea cu infrarosu sau laser
 • Crioterapia
LIGATURA ELASTICĂ

Se realizează în condiţii de ambulator. Este o manevră absolut nedureroasă şi o şedinţă durează de obicei sub 5 minute.

Pacientul este poziţionat în decubit lateral stâng (culcat pe stânga) ghemuit, ca şi în cazul examenului proctologic.

Procedura se realizează cu ajutorul unui instrument tubular conectat la o pompă de aspiraţie. Pe instrumentul respectiv se încarcă două inele de cauciuc. Se introduce anuscopul, se vizualizează hemoroidul intern, se aspiră hemoroidul cu ajutorul instrumentului, care descarcă la rădăcina sa cele două inele de cauciuc. În felul acesta vascularizaţia hemoroidului este întreruptă şi acesta va necroza şi se va detaşa în decurs de cca 5-7 zile, în urma lui ramânând o cicatrice careia îi trebuie aproximativ 2-3 săptămâni să se vindece complet. Procedura se realizează în mai multe şedinte în funcţie de numărul şi dimensiunea hemoroizilor.

Avantajele ligaturii elastice faţă de metoda clasică, operatorie sunt:

 • Nu este necesară internarea, si vă puteti desfaşura activitatea în condiţii normale;
 • Fiind o manoperă nedureroasă nu necesită nici anestezie şi ca atare sunt evitate riscurile inerente oricărei anestezii sau operaţii;
 • Nu se efectuează incizii, tăieturi şi ca atare nu exista plăgi care sa doară, să necesite pansament, iar orificiul anal nu va fi deformat de cicatrici, evitându-se o serie de complicaţii cum ar fi “anusul umed”, incontinenţele sau stenozele anale;
 • Rezultatele în timp sunt mai bune iar recidivele (reapariţia hemoroizilor) mai puţin frecvente deoarece ligatura se efectuează la vedere, sub control endoscopic la fiecare şedinţă, iar tratamentul continuă până la îndepărtarea tuturor hemoroizilor.

Limitele metodei sunt:

 • Ligatura elastică se adresează doar hemoroizilor interni. Ea nu poate fi aplicată pentru hemoroizii externi. În cazul acestora este necesară îndepartarea lor pe cale chirurgicală, ceea ce se poate realiza şi în condiţii de ambulator, în anestezie locală, după definitivarea tratamentului pentru hemoroizii interni;
 • Nu poate fi aplicată în cazuri foarte avansate (hemoroizi de stadiul IV cu prolaps hemoroidal). În aceste cazuri este necesară rezolvarea pe cale chirurgicală în condiţii de internare. De aceea este important să vă prezentaţi din timp la un consult chirurgical proctologic;
 • Este o procedură ce se întinde de-a lungul unei perioade mai îndelungate în funcţie de numărul de hemoroizi, necesitând şedinte repetate, care durează însă puţin. (2-5 minute)

Ce se întâmplă după o şedinţă de ligatură?

 • Manevra de ligatură hemoroidală este absolut nedureroasă;
 • La câteva minute după ligatură s-ar putea sa aveţi o senzaţie de presiune intra rectală şi senzaţia de necesitate (de a avea scaun) care însă vor dispărea în decursul primei ore după ligatură;
 • Deşi peste 80% din pacienţi nu resimt nici un fel de durere în zilele următoare, este posibil ca în ziua a doua şi a treia să aveţi o senzaţie dureroasă locală care însă poate fi controlată cu antialgice simple (Algocalmin, Algifen, Ketonal, etc) şi nu vă împiedică în desfăşurarea activităţii normale;
 • De obicei între zilele 5 si 7 după ligatură, cu ocazia scaunului, veţi avea o mică hemoragie rectală pricinuită de căderea hemoroidului legat. Nu vă impacientaţi, această hemoragie este normală şi se va opri spontan. Există şi posibilitatea să nu aveţi deloc hemoragie. Este de asemenea un aspect normal şi asta nu înseamnă că nu ati eliminat hemoroidul legat.

Varicele: Metode moderne de tratament

7 din 10 români suferă de boala venoasă cronică. Predispoziția genetică, istoricul familial, statul în picioare mult timp, obezitatea, sarcina, constipația, adenomul de prostată, traumatismele la nivelul membrelor inferioare și a abdomenului inferior, expunerea îndelungată la raze ultraviolete sau căldură excesivă și unele boli cardiace sunt factori favorizanți ai varicelor.

De ce trebuie tratate varicele?

Tratamentul varicelor trebuie instituit nu doar din motive cosmetice, pentru îmbunătățirea imaginii piciorului, ci și pentru că varicele netratate pot determina apariția unor complicații severe:

 • tromboflebită superficială – apariția unui cheag de sânge la nivelul unei vene superficiale, situată imediat sub tegument; poate determina durere locală, înroșirea tegumentelor, febră, suprainfecție locală;
 • tromboflebită profundă – apariția unui cheag de sânge la nivelul unei vene profunde; cheagul poate crește în dimensiuni, poate circula până la nivelul plămânilor sau poate duce la alte complicații pe termen lung;
 • hemoragie prin ruptura varicelor – ruptura varicelor se poate produce accidental sau spontan;
 • dermatită de stază – apare mai ales la populația în vârstă și mai ales în zona mediană a gleznei;
 • ulcer venos – pierderea de substanță de la nivelul dermului și epidermului; se caracterizează prin prezența de răni deschise sau cruste, înconjurate de zone umflate şi înroşite.

Care sunt variantele de tratament?

Există mai multe metode de tratament al varicelor, care vor fi recomandate de medic, în funcție de particularitățile fiecărui caz, în cadrul consultației preoperatorii și după efectuarea examenelor medicale suplimentare.

În general, prima măsură recomandată este purtarea ciorapilor compresivi, care vor determina un control al simptomele, vor stopa formarea altor vene varicoase, dar nu vor trata varicele apărute deja.

Tratamentul cu laser endovenos este o tehnică modernă, minim-invazivă, care presupune realizarea, sub anestezie locală, a unei puncții în vena safena. Prin această puncție se introduce un cateter şi fibra optică, ambele ghidate ecografic. Endovenos, sub forma unor impulsuri scurte, repetate, se aplică o energie laser prin fibra optică. Lumina laser absorbită produce iritarea termică şi degradarea definitivă a peretelui intern al venei. În consecință, vena se închide şi fluxul de sânge este oprit. Într-un interval de câteva luni, vena ocluzată va fi resorbită de organism până la dispariţie.

Tratamentul cu laser prezintă numeroase avantaje: nu rămân cicatrici, permite reintegrarea rapidă în activitățile cotidiene și are rezultate foarte bune pe termen lung.

Scleroterapia este o metodă minim-invazivă de tratament al varicelor, care constă în injectarea unei substanțe în canalul venelor varicoase sau al venelor insuficiente care le alimentează. Astfel are loc închiderea venei și dispariția simptomelor.

Pentru eficacitatea tratamentului, medicul poate recomanda efectuarea mai multor ședințe de tratament, la intervale variate de timp. Această metodă de tratament nu necesită anestezie și presupune purtarea ulterioară a ciorapilor elastici. Cu excepția hiperpigmentării, incidența altor eventuale complicații este redusă.
Scleroterapia este indicată în cazul telangiectaziilor (dilatațiilor vaselor mici), venelor reticulare, varicelor izolate, varicelor situate mai jos de genunchi sau a varicelor recurente. Medicul poate recomanda acest tip de intervenție și pacienților la care nu poate fi realizat tratamentul chirurgical sau celor infirmi sau în etate.

Stripping-ul presupune scoaterea completă sau parțială a venei safene cu ajutorul unui fir flexibil sau rigid. Această procedură se realizează sub anestezie generală și este dedicată varicelor de dimensiuni mari.
În timpul operației va avea loc deschiderea venei safene și se vor realiza cel puțin două incizii, la ambele capete ale varicelui. Varicele va fi extras cu ajutorul unui instrument special, plasat de-a lungul venei varicoase.
Această metodă are ca principal avantaj limitarea șanselor de recidivă a varicelor. Perioada de recuperare durează între 5 și 10 zile iar, în timp, aspectul piciorului nu va avea de suferit.

Umflarea picioarelor după perioade îndelungate de stat pe scaun sau în picioare, senzația de „picioare grele”, apariția vaselor sparte sau a venelor reticulare, a crampelor nocturne sau a mâncărimilor, toate acestea sunt manifestări care trebuie să vă îndrume către un consult de specialitate. În cadrul clinicii MedVarix, după recomandarea medicului specialist, se pot institui diverse proceduri chirurgicale de tratament al varicelor, în funcție de caracteristicile pacientului.

Chirurgia obezitatii la MedVarix

Suntem in plina pandemie cu COVID-19. Este cunoscut faptul ca majoritatea celor care au pierdut lupta cu coronavirus au avut ca principala comorbiditate obezitatea.

Obezitatea reprezinta o afectiune medicala in care excesul de grasime din organism determina afectarea starii de sanatate. O persoana se considera obeza daca indexul de masa corporala (IMC) depaseste valoarea de 30 kg/m2. IMC-ul se calculeaza prin raportul dintre greutate si inaltimea la patrat. O persoana normoponderala are un IMC intre 18 si 25 kg/m2. Intre 25 si 30 kg/m2 sunt persoanele supraponderale, iar peste 30 kg/m2 persoana este considerate obeza. Ea apare printr-o combinatie de factori, respectiv o crestere a aportului alimentar, o scadere a activitatii fizice si o serie de factori genetici.

Obezitatea este considerata maladia secolului 21. Studiile au aratat ca in lume peste 600 de milioane de oameni (12%) sufera de aceasta maladie. Mai grav este faptul ca din acestia peste 100 de milioane sunt copii.

Romania se afla la ora actuala pe un deloc onorant loc 3 in Europa, atat in ceea ce priveste obezitatea la adulti, cat si la copii si adolescenti.

Obezitatea atrage dupa sine o serie de afectiuni, unele dintre ele extrem de grave si care scurteaza durata de viata. In primul rand sunt afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala. In al doliea rand este diabetul zaharat tip II, in care aparitia lui este direct legata de cresterea in greutate. Problemele respiratorii ce apar pot fi extrem de grave, mai ales ceea ce se chema “apneea in timpul somnului”. Daca la acestea adaugam problemele osteo-articulare, de coloana vertebrala, genunchi, etc., problemele vasculare periferice si deloc de neglijat problemele de izolare sociala, avem tabloul unei unei afectiuni cu rasunet general.

In zilele noastre tratamentul obezitatii este considerat principalul element de prevenire a unei cauze importante de deces prematur. Problema tratarii acestei afectiuni trebuie rezolvata intotdeauna printr-o colaborare multidisciplinara: nutritionist, internist, psiholog, chirurg.

Daca o persoana are un IMC de peste 40 kg/m2 se considera ca pe prim plan apare chirurgia. Studiile au aratat ca orice tentativa de scadere in greutate cu ajutorul dietelor, a medicamentelor nu dau rezultate. Adica dupa o scadere in greutate, la intreruperea tratamentului apare o crestere in greutate mai mare decat initiala.

Ce tipuri de interventii bariatrice exista, care sunt acestea si in ce situatii sunt indicate?

Interventiile bariatrice sunt numeroase, dar au un numitor comun prin faptul ca astazi, toate se efectueaza minim invaziv, ceea ce inseamna pentru pacient o scadere semnificativa a riscurilor complicatiilor postoperatorii legate de o incizie intr-un perete abdominal de dimensiuni, uneori considerabile, iar pe de alta parte o recuperare la parametrii anteriori mult mai rapida.

In functie de modalitatea prin care aceste interventii determina scaderea in greutate, interventiile bariatrice se pot imparti in: interventii restrictive si interventii malabsorbtive.

Daca discutam despre interventiile restrictive putem vorbi in principal de inelul gastric (gastric banding) si gastrectomia longitudinala (gastric sleeve). Sigur ca putem discuta si despre alte astfel de interventii (vertical banded gastroplasty sau plicatura gastrica), dar astazi in arsenalul terapeutic pe primele locuri se mentin cele doua interventii mentionate anterior.

Inelul gastric inseamna montarea unui inel de silicon in jurul portiunii initiale ale stomacului. Astfel se creeaza deasupra acestuia un mic rezervor, care atunci cand se destinde cu cantitati mici de alimente determina aparitia senzatiei de satietate. Operatia este usor suportata de catre pacient, cu riscuri practic nule imediat postoperator, ceea ce a dus la un avant foarte mare in chirurgia obezitatii in anii 2000. Exista, insa, o serie de inconveniente, motiv pentru care, astazi, aceasta interventie se practica sporadic. Inelul gastric poate fi „pacalit” de catre pacienti, in sensul ca unii dintre ei au descoperit ca daca mananca de exemplu inghetata, aceasta se topeste, trece usor de inel si aduce un aport caloric substantial, motiv pentru care rezultatele nu au fost bune, daca pacientul nu a inteles ca interventia inseamna un ajutor in schimbarea stilului de viata. De aici importanta consilierii nu numai nutritionala, cat si psihologica in succesul terapiei. De asemenea aceasta operatie a scazut in ponederea tratamentului obezitatii pentru ca numarul complicatiilor postoperatorii tardive este foarte mare. Inelul poate aluneca, inelul poate eroda peretele gastric si pot sa apara si alte complicatii, motiv pentru care practic aproape toate inelele montate la inceputul anilor 2000 au trebuit a fi extrase.

Gastrectomia longitudinala este astazi cea mai frecventa interventie bariatrica, datorita unori avantaje incontestabile. Ea inseamna sectionarea stomacului pe toata lungimea lui si ramane un tub gastric foarte mic de 50-100 ml. Tot restul stomacului se indeparteaza, ca atare se elimina si portiunea superioara a stomacului care secreta un hormon (ghrelina), care este considerat „hormonul foamei”. Ca atare dispare aproape complet senzatia de foame, ingeram la ora mesei mancare, dar nu are unde sa intre mai mult de cateva linguri. Rezultate foarte bune. Exista si o serie de complicatii imediate postoperatorii, legate de lungimea mare a unei suturi pe stomac (sangerari, fistule), dar procentul lor a scazut foarte mult (sub 1 %) prin standardizarea interventiei.

A doua mare categorie de interventii sunt cele malabsorbtive, din care pe prim plan se situeaza by-pass-ul gastric. Reprezinta anastomozarea unei portiuni a intestinului subtire la portiunea superioara a stomacului, realizand astfel o ocolire a stomacului in circuitul alimentar, ca atare alimentele vor fi digerate mult mai greu in intestinul subtire. Scaderea ponderala este semnificativa prin aparitia fenomenelor de malabsorbtie a principiilor alimentare.

In principiu toate aceste operatii determina scaderea in greutate, ceea ce face ca toate afectiunile generate de obezitate sa scada sau sa dispara. Acest efect are un rasunet extrem de favorabil asupra afectiunilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale si asupra diabetului zaharat, care pot sa dispara. Motiv pentru care la ora actuala chirurgia bariatrica a devenit chirurgia metabolica, reprezentand o optiune importanta a tratamentului unor forme de diabet zaharat tip II, si nu numai.

Exista cazuri in care interventia nu poate fi efectuata sin cauza unor afectiuni prexistente si care ar fi acestea?

Da, exista situatii in care interventiile sunt contraindicate. Acestea insemana probleme cardiace mari cu insuficienta cardiaca importanta, cu boala coronariana instabila, cu afectari pulmonare majore. Practic fiind vorba de interventii sub anestezie generala, toti factorii care contraindica o astfel de anestezie reprezinta contraindicatii. In plus daca suntem in fata unor dependenti majori de alcool, de droguri, sigur ca avem de a face cu o contraindicatie. Tulburarile psihice importante reprezinta de asemenea o contraindicatie.

Care este varsta minima si cea maxima la care se poate efectua o interventie bariatrica?

Initial protocoalele internationale au stabilit ca interval de efectuare a interventiilor bariatrice intre 18 si 65 ani. Din pacate obezitatea la copii a crescut alarmant, iar problemele de sanatate la aceasta categorie de viata au crescut semnificativ. Aceasta a dus la scaderea varstei minime. Au fost situatii in care la 15 ani copilul avea 180 de kg cu rasunet important cardio-vascular. Este evident ca nu se putea astepta varsta majoratului, cand poate ca problemele ar fi devenit insurmontabile. In ceea ce priveste varsta maxima, studiile recente au aratat ca si peste 65 de ani daca se efectueaza astfel de interventii, pot avea beneficii substantiale asupra calitatii vietii, asupra co-morbiditatilor si a sperantei de viata.

In concluzie exista niste recomandari, dar tratamentul trebuie aplicat individual luand in calcul toti factorii.

Ce complicatii pot aparea?

Exista o serie de complicatii imediate legate de interventia chirurgicala, care este una complexa si bineinteles necesita o expertiza corespunzatoare. Exista si o serie de complicatii tardive a fiecarei interventii in parte. In principal sunt legate de posibile aporturi insuficiente alimentare. Pot sa apara deficite de vitamine, de oligoelemente, de aceea este necesara o colaborare permanenta intre pacient si echipa terapeutica, pentru ca toate aceste deficiente trebuie corectate la timp, inainte sa apara complicatii specifice fiecarui deficit.

Cat dureaza o interventie?

Aceasta este o intrebare frecventa a pacientilor si la care raspunsul este „in chirurgie stii cand intri, nu stii cand termini”, dar daca operatia decurge normal, fara incidente ea poate varia de la 1 ora la 3 ore in functie de tipul interventiei, in functie de situatia locala. Va dau un exemplu, nu este acelasi lucru sa operezi un pacient de 120 de kg cu unul de peste 200 de kg. Nu timpul operatiei este definitoriu, ci siguranta pacientului si succesul interventiei — acestea sunt prioritare pentru clinica MedVarix.

Perioada postoperatorie este dureroasa? Cat dureaza recuperarea si in cat timp pacientul isi va putea relua activitatea obisnuita?

In general spitalizarea postoperatorie inseamna 2-3 zile, timp in care se reia o alimentatie conform indicatiilor. Durerile sunt absolut minime, pentru ca discutam despre interventii minim invazive, iar durerile sunt legate de marimea inciziei. Recuperarea la activitatea premergatoare interventiei insemana 2-3 saptamani. Discutam despre medie, pentru ca in practica tine de gradul de sensibilitate a fiecarui pacient. Sunt situatii in care pacientii au inceput activitatea la mai putin de o saptamana.

In cat timp se vor observa efectele pozitive ale interventiei? Care este timpul ideal de slabire?

Efectele pozitive se observa imediat, pacientii se simt foarte bine dupa 2-3 saptamani. Scaderea sau disparitia spre exemplu a hipertensiunii arteriale sau a diabetului se observa in primul trimestru. Scaderea ponderala nu este o constanta, in general in prima luna se slabeste cel mai mult, ulterior acesta diminua progresiv pana la 6 luni si un an. Sunt momente in aceasta perioada in care raman la o greutate constanta 1-2 saptamani, urmand ca ulterior sa scada accentuat.

Cate controale se fac postoperator?

Aceste controale sunt extrem de importante, ele sunt stabilite la o luna postoperator, la 3 luni, la 6 luni, la un an si ulterior anual. Prima perioada este extrem de importanta vis-s-vis de noul status nutritional, ca atare toate aceste controale presupun investigatii multidisciplinare din nou, verificarea gastroenterologica, a constantelor de laborator, a statusului cardiovascular, de corectarea deficitelor nutritionale, etc.

Dupa operatie exista interdictii alimentare? Si nu ma refer doar la cantiate, ci si in ceea ce este permis sa se consume.

Fiecare centru de chirurgie bariatrica are un program personalizat de nutritie postoperatorie, dar in general ele se suprapun in linii mari. Respectiv, in prima luna pacientul este recomandat a fi alimentat doar cu alimente trecute prin blender, pentru ca sa nu supraincarcam tubul gastric. Dupa prima luna se poate trece la alimentatie normala, doar cantitatea este extrem de mica, 3-4 linguri de 4-5 ori pe zi. Practic nu exista interdictii majore, dar pacientul singur isi da seama ca daca forteaza sa manance peste limita, va varsa. Dupa prima luna incep si suplimentele cu vitamine si monitorizarea trebuie sa continue atent, cel putin in primul an.

Dupa gastric sleeve exista posibilitatea ca daca pacientul revine la vechile obiceiuri, stomacul sa se mareasca? Ce riscuri apar?

Asa cum am mentionat anterior, chirurgia nu este miracolul care rezolva boala, daca pacientul nu constientizeaza ca trebuie sa-si schimbe stilul de viata. Daca el va manca, desi nu este foame, daca va manca desi se simte satul, sigur ca stomacul restant se va dilata. Si atunci dupa cativa ani in care am ajuns la o greutate normala, vom incepe sa ne ingrasam din nou.

De aceea rolul consilierii psihologice este foarte important. Daca totusi ajungem sa ne ingrasam din nou, exista solutii? Bineinteles. Si atunci se stabileste care interventie este potrivita fiecarui pacient, pentru ca trebuie sa alegem intre un re-sleeve, un by-pass gastric sau o interventie mai complexa, respectiv diversia bilio-pancreatica.

In concluzie chirurgia bariatrica reprezinta de fapt o legatura intre medic si pacient pentru toata viata, dincolo de o simpla interventie chirurgicala.

Dupa o interventie de acest tip pacientul poate face sport?

Bineinteles, chiar este recomandata miscarea din prima luna. Ulterior activitatea fizica trebuie crescuta. Intotdeauna dupa o scadere ponderala apar si surplusuri de piele, multe dizgratioase, unele cu probleme serioase. O mare parte din piele in exces se va retracta prin activitate fizica. Pacientii ma intreaba, ce facem cu sorturile de piele ce apar. Recomandarea de excizare a surplusului de piele este dupa cel putin un an, pentru ca in acesta perioada prin sport, miscare, o mare parte din surplus dispare.


In concluzie chirurgia bariatrica este o chirurgie complexa, dificila. Ea se adreseaza de multe ori unor pacienti care in ciuda aspectului („gras si frumos”) sunt extrem de fragili. Inseamna implicarea pacientului si a unei a echipe extrem de numeroase de chirurgi, anestezisti, gastroenterologi, pneumologi, cardiologi, nutritionisti, radiologi, psihologi, etc.

Va asteptam la Clinica MedVarix pentru un consult!

Hemoroizii – simptome, preventie si tratament

Stiai ca peste 50% din populația planetei sufera de hemoroizi? Femeile insarcinate sunt predispuse sa dezvolte hemoroizi externi si mai ales complicatii ale acestora.

Hemoroizi interni si externi

Hemoroizii reprezinta dilatatia venelor de la nivelul canalului anal. Dilatatia simpla a acestor vene trebuie identificata cu notiunea de boala hemoroidala doar in masura in care genereaza simptome ca sangerare, senzatie de presiune, prurit etc. sau se complica.

In functie de locul in care apar, vorbim despre:

 • Hemoroizi externi: tumorete vizibile la nivelul orificiului anal
 • Hemoroizi interni: vizibili la explorarea canalului anal prin anuscopie

Odata ce s-a declansat procesul lor de crestere, hemoroizii nu descresc si se pot agrava in timp.

De ce apar hemoroizii – cauze

In aparitia hemoroizilor sunt implicate o multitudine de afectiuni, dar si situatii firesti cum sunt sarcina si nasterea, care produc stagnarea sangelui in venele din etajul abdominal inferior, precum si modificari in structura peretilor venosi (predispozitie ereditara prin calitatea mai slaba a tesutului elastic, inflamatie locala).

Printre cele mai intalnite cauze ale aparitiei hemoroizilor se numara:

 • tulburarile de tranzit intestinal: constipatia, diareea
 • sedentarismul
 • statul prelungit in pozitia sezut
 • un regim alimentar bogat in proteine si sarac in fibre
 • consumul de alcool
 • consumul prelungit de condimente picante
 • eforturi dese, repetate, depuse in momentul defecatiei
 • aparitia sarcinii (in mod obisnuit, hemoroizii dispar dupa nastere)
 • obezitatea

Simptome

Frecvent intalnite atunci cand pacientii cu hemoroizi solicita consult medical sunt:

 • Sangerarile anale – sunt simptome caracteristice si alarmante ale hemoroizilor – acestea pot fi la inceput minore, legate de defecatie, pentru ca pe masura ce boala evolueaza sa devina importante cantitativ, uneori continue
 • disconfortul local, de la senzatia de tensiune locala, golire incompleta post-defecatie, prurit (mancarime) pana la durerea severa cand apar complicatiile, tumoretele moi (pachetele hemoroidale) din jurul orificiului anal
 • senzatie neplacuta in momentul asezarii pe scaun
 • secretii muco-purulente – mai rar

Complicatii ale hemoroizilor

In lipsa unui diagnostic sau amanarea tratamentului pentru hemoroizi, pot duce la aparitia unor complicatii. Printre cele mai intalnite sunt:

 • sangerarile repetate
 • anemia secundara sangerarilor locale, chiar in cantitati mici
 • tromboza hemoroidala
 • prolaps hemoroidal – netratati la timp, hemoroizii se alungesc, prolabeaza, adica ies prin orificiul anal, se fisureaza, se suprainfecteaza
 • fisura anala

Tratament pentru hemoroizi

In functie de stadiul evolutiv al bolii stabilit in urma unui examen proctologic se recomanda:

 • tratament conservator – trofic pentru peretele venos, antialgic, antiinflamator
 • indepartarea pachetelor hemoroidale (in stadii mai avansate), care se poate realiza prin
 • tehnici minim invazive, prin varianta sa de aplicarea de benzi elastice ischemiante ce se poate realiza in ambulatoriu, cu disconfort minim
 • interventii chirurgicale clasice, care presupun internare, anestezie, recuperare mai dificila

Cum se procedeaza?

Sedinta in sine dureaza foarte putin, cateva minute, si presupune:

 • introducerea unui anuscop pentru inspectarea zonei
 • aspirarea usoara a hemoroidul respectiv
 • aplicarea unei benzi elastice la baza hemoroidului
 • in scurt timp, aproximativ 5-7 zile, pachetul hemoroidal se necrozeaza, cade si ramane o suprafata cruda, ca dupa orice taietura fina, care se inchide. Pachetul se elimina odata cu scaunul, nu este necesar sa te prezinti la medic.

Beneficiile tratamentului:

 • nu necesita intreruperea activitatilor zilnice
 • durere minima
 • restrictii minime post-interventie

Cum previi aparitia hemorizilor

Pentru a evita disconfortul produs de hemoroizi, va recomandam sa:

 • evitati constipatia
 • evitati sedentarismul, pentru ca obezitatea este un factor favorizant al aparitiei hemoroizilor
 • urmati un regim echilibrat, bogat in fibre care stimuleaza tranzitul intestinal, si sa va hidratati corespunzator
 • mentineti o toaleta riguroasa – folositi hartie igienica uscata simpla, nu parfumata, sau servetele umede
 • nu stati pe vasul de toaleta mult timp si nu va fortati

Hemoroizi in sarcina

In timpul celor 9 luni de sarcina, organismul femeii trece prin numeroase transformari. Una dintre acestea, mai putin placuta, este aparitia hemorizilor, o problema ce afecteaza aproximativ 35% dintre gravide.

Cei mai importanti factori care duc la aparitia de hemorizi in sarcina sunt: constipatia, nivel crescut de progesteron, lipsa exercitiilor fizice, dieta saraca in fibre, lipsa aportului de lichide, cresterea in greutate a mamei, dar si o greutate mai mare a fatului. Pentru a calma disconfortul creat de hemoroizi in sarcina, se recomanda baile de sezut in apa calduta, compresele pe zona afectata cu gheata, igiena atenta.

Ecografia Doppler în patologia vasculară: utilitate și avantaje

Ecografia reprezintă una din cele mai folosite metode imagistice de diagnostic medical. Ea se bazează pe utilizarea ultrasunetelor (unde sonore de înaltă frecvență, nedetectabile de auzul uman, în cazul ecografiei fiind între 2 și 15 MHz) generate de sonde (transductori) cu elemente piezoelectrice ce transformă energia electrică în vibrație mecanică. Aceleași elemente piezoelectrice transformă ultrasunetele ce se întorc la sondă înapoi în semnale electrice, acestea fiind analizate, amplificate și afișate pe un ecran ca informații anatomice și funcționale.

Ecografia funcționează pe același principiu ca al radarului. Așadar, este important de înțeles conceptul de impedanță acustică a unui mediu. Ea reprezintă rezistența pe care o întâlnesc ultrasunetele la propagarea prin medii diferite și depinde de densitatea și compresibilitatea acestora. Propagarea ultrasunetelor de la un mediu la altul este dependentă de diferența de impedanță dintre cele două medii. Cu cât aceasta este mai mare cu atât ultrasunetele au mai mari șanse să fie reflectate înapoi spre sursă, nereușind penetrarea. Din acest motiv nu reușim să folosim ecografia în cazul organelor cavitare (ex. plămâni) sau a oaselor.

Ecografia oferă în primul rând detalii anatomice. Astfel, un vas de sânge poate fi vizualizat în modul ecografic bidimensional, putând decela plăci aterosclerotice, embolii, disecții, obiecte străine intraluminale etc. Vasul poate fi măsurat, comprimat, urmărită relația cu structurile înconjurătoare și anatomia proprie, puncționat intraluminal sub ghidaj ecografic etc.

Cu ajutorul modului Doppler se pot oferi și detalii dinamice, foarte importante în patologia vasculară, unde trebuie analizat fluxul sangvin. Efectul Doppler poate fi explicat ca o modificare în frecvența și lungimea unei unde sonore în funcție de distanța dintre obiectul care generează unda și cel care o capturează. Astfel, spre exemplu, putem vizualiza o placă aterosclerotică în interiorul unei artere și măsura diametrul restant al vasului pe imaginea bidimensională dar și calcula viteza sângelui la nivelul leziunii respective și caracteriza forma undei sonore distal de leziune (trifazică, bifazică, monofazică) folosind efectul Doppler, toate aceste detalii contribuind la calcularea corectă a gradului de îngustare al vasului arterial și al impedimentului funcțional creat de această îngustare.

Avantaje și dezavantaje

Principalele avantaje ale examenului ecografic în patologia vasculară sunt că este neinvaziv, accesibil, flexibil și oferă informații dinamice.

Neinvazivitatea acestei metode de examinare o face metoda preferată în numeroase circumstanțe:

 • pacienți tineri ce necesită diagnostic sau tratament ghidat ecografic: în chirurgia vasculară avem ca exemplu pacienții cu sindroame congenitale (Marfan, Turner, Ehlers-Danlos);
 • paciente însărcinate (spre exemplu, diagnosticarea trombozei venoase profunde în sarcină sau diagnosticul și/sau monitorizarea unui anevrism splenic);

De asemenea, merită menționat avantajul examenului ecografic Doppler în chirurgia vasculară de a putea oferi informații dinamice, spre deosebire de un examen computer tomograf angiografic. Astfel, spre exemplu, un examen static nu poate uneori decela dacă o leziune arterială este sau nu funcțional importantă (dacă întrerupe fluxul sangvin destul cât să cauzeze simptomatologie). În aceste cazuri, ecografia Doppler poate calcula viteza sângelui la nivelul leziunii precum și caracteriza Doppler fluxul sangvin distal de aceasta (trifazic, bifazic, monofazic), ceea ce va ajuta la stabilirea necesității tratamentului chirurgical al respectivei leziuni.

Dezavantajele examenului ecografic sunt următoarele:

 • rezultatul este dependent de experiența ultrasonografistului;
 • nu oferă imagini reconstruibile tridimensional și prin urmare poate necesita în diverse cazuri completarea cu un alt examen radiologic (o situație întâlnită des în practică);
 • unele examene ecografice necesită un timp îndelungat de scanare;
 • rezultatele sunt limitate în anumite zone anatomice.

În chirurgia vasculară, aplicabilitatea ecografiei este foarte vastă. O folosim așadar în toate patologiile arteriale și venoase. Iată câteva exemple clasice:

 • diagnosticul trombozei venoase profunde, în special la nivelul membrelor;
 • diagnosticul insuficienței venoase cronice (superficiale sau profunde);
 • diagnosticul arteriopatiei obliterante cronice precum și urmărirea postoperatorie;
 • diagnosticul ischemiei acute de membru superior sau inferior;
 • diagnosticul și urmărirea pre și postoperatorie a anevrismului aortic/iliac/popliteu;
 • diagnosticul și urmărirea postoperatorie a stenozei carotidiene;
 • diagnosticul stenozei de arteră renală;
 • pregătirea preoperatorie înainte de realizarea unei fistule arteriovenoase;
 • ghidajul ecografic al procedurilor endovasculare;
 • tratamentul pseudoanevrismelor de arteră femurală comună prin compresie ghidată ecografic și/sau injecție de trombină.

Important de știut pentru pacienți

Datorită numeroaselor detalii care le poate oferi ecografia în cazul patologiei vasculare, precum și multitudinii de vase sangvine ce le poate vizualiza, examenul va fi întotdeauna ghidat pe un anumit segment anatomic vascular. Așadar, după o anamneză (istoric medical) și examen clinic, medicul poate folosi ecografia ca și instrument adjunct ce îl poate ajuta în stabilirea unui diagnostic de certitudine. Ecografia nu este un instrument de diagnostic vascular folosit în lipsa sau total independent de o anamneză și/sau un examen clinic.

Există, bineînțeles, cazuri în care ecografia ori nu este de ajutor, ori nu este metoda imagistică ideală pentru a ajunge la un diagnostic de certitudine. Spre exemplu, pentru tratamentul chirurgical al anevrismului aortic este recomandat preoperator computer tomograful angiografic. Un alt exemplu îl reprezintă recomandarea complementării unei ecografii carotidiene cu a doua ecografie carotidiană realizată de un alt ultrasonografist (sau cu o altă metodă imagistică), înainte de stabilirea indicației de tratament chirurgical carotidian. Exemplele sunt nenumărate.

În funcție de patologia fiecărui pacient, chirurgul vascular va decide necesitatea utilizării (sau nu) a unei metode imagistice în urma examenului clinic. La nevoie aceasta poate fi repetată sau complementată de alte investigații. În patologia vasculară există numeroase studii ale căror rezultate sunt rezumate în metanalize ce ghidează deciziile clinice, de diagnostic și de tratament.

După cum am menționat mai devreme, ecografia este un examen neinvaziv. Așadar nu există niciun risc pentru pacient în cazul acestei proceduri, ea fiind și nedureroasă. În timpul procedurii, medicul sau ultrasonografistul ce o realizează, vă va comunica dacă este necesară schimbarea poziției, augmentarea anumitor zone anatomice (ex. în timpul examenului insuficienței venoase, cauza principală de vene varicoase, este necesară comprimarea gambei pentru a provoca întoarcerea venoasă și determina existența sau nu a refluxului venos) sau comprimarea zonei de investigat (ex. pentru decelarea trombozei venoase profunde la nivelul membrelor este necesară comprimarea venelor cu sonda ecografului).

Pe tot parcursul investigației este necesară utilizarea unui gel, ca interfață între sondă și piele, pentru a înlesni propagarea ultrasunetelor. Tot din acest motiv, înainte de o ecografie vasculară abdominală, în mod ideal, pacientul va fi în repaus alimentar (aerul din interiorul intestinelor poate face imposibilă vizualizarea vaselor de sânge). Pentru ecografiile vasculare de la nivelul membrelor superioare și inferioare, precum și la nivelul gâtului nu este necesar repausul alimentar.

Neinvazivă, accesibilă și flexibilă, ecografia Doppler este o sursă importantă de informații pentru chirurgul vascular, fiind folosită în toate patologiile arteriale și venoase. Pentru a programa o consultație, aveți la dispoziție numărul 0256 443 625.

Tratamentul individualizat al bolii varicoase la MedVarix

Cu o prevalență ridicată în populația generală, varicele pot deranja atât estetic, cât și simptomatic. Cu diverse , insuficiența venoasă superficială necesită un diagnostic realizat de chirurgul vascular, cel care va indica și cea mai potrivită formă de tratament, fie că este conservator, fie că este chirurgical.

Tratamentul conservator (fără chirurgie):

 • medicamentos: atunci când există simptomatologie (dureri, edem), pot fi încercate medicamente cu efect venotonic (de creștere a tonicității pereților venoși), însă ele au efect la mai puțin de 1 din 3 pacienți. Nu sunt dovedite însă a încetini evoluția insuficienței venoase.
 • ciorapi medicinali cu compresie gradată: tratament demonstrat științific de ameliorare a simptomatologiei insuficienței venoase; este important de notat termenul „compresie gradată” și de folosit gradul de compresie corect.

Tratamentul chirurgical:

 • clasic (invaziv): deconectarea venei superficiale cu reflux de la sistemul venos profund și îndepărtarea sa prin stripping sau flebectomie, precum și tratamentul tributarelor varicoase (prin flebectomii și/sau scleroterapie);
 • minim invaziv: ablație termică prin radiofrecvență sau laser a venei superficiale cu reflux și tratamentul tributarelor varicoase (prin flebectomii și/sau scleroterapie)
 • scleroterapie și/sau laser cutanat al telangiectaziilor
 • ligatura sau tratament endovenos al venelor perforante
 • laser pentru telangiectazii de mici dimensiuni (tratament cosmetic realizat de echipa de Dermatologie).

Bine de știut: deși tratamentul conservator este întotdeauna recomandat ca primă intenție, el nu va reuși niciodată îndepărtarea venelor varicoase. Așadar, tratamentul chirurgical rămâne singurul tratament definitiv al insuficienței venoase superficiale.

Riscul de recurență (de reapariție) a venelor varicoase după oricare din cele două metode principale de tratament chirurgical este de aproximativ 10%. Întrucât insuficiența venoasă este o afecțiune cronică, este posibil ca unii pacienți să aibă nevoie de tratament chirurgical repetat pe parcursul vieții.

Tratamentul chirurgical va fi întotdeauna personalizat anatomiei fiecărui pacient, în funcție de venele superficiale afectate. El combină adesea tehnicile deschise cu cele minim invazive, întotdeauna încercând a acorda pacientului rezultatul cel mai bun pe termen lung cu minim de invazivitate.

Clinica MedVarix oferă atât diagnostic complet (clinic și ecografic), cât și un plan individual de tratament (conservator și chirurgical) printr-o singură consultație inițială, toate aceste tratamente putând fi realizate în cadrul clinicii de către echipa de Chirurgie Vasculară, după caz împreună cu echipele de Anestezie și Terapie Intensiva, Radiologie sau Dermatologie.

Tratamentul obezității – chirurgia bariatrică ultramodernă

Suntem în plină pandemie cu COVID-19. Este cunoscut faptul că majoritatea celor care au pierdut lupta cu coronavirus au avut ca principală comorbiditate obezitatea. În zilele noastre tratamentul obezității este considerat principalul element de prevenire a unei cauze importante de deces prematur. Soluția optimă o puteți descoperi în cadrul clinicii MedVarix din Timișoara.

Obezitatea reprezinta o afectiune medicala in care excesul de grasime din organism determina afectarea starii de sanatate. Ea apare printr-o combinatie de factori, respectiv o crestere a aportului alimentar, o scadere a activitatii fizice si o serie de factori genetici.

Obezitatea este considerata maladia secolului 21. Studiile au aratat ca in lume peste 600 de milioane de oameni (12 %) sufera de aceasta maladie. Mai grav este faptul ca din acestia peste 100 de milioane sunt copii.

Romania se afla la ora actuala pe un deloc onorant loc 3 in Europa, atat in ceea ce priveste obezitatea la adulti, cat si la copii si adolescenti.

Obezitatea atrage dupa sine o serie de afectiuni, unele dintre ele extrem de grave si care scurteaza durata de viata. In primul rand sunt afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala. In al doliea rand este diabetul zaharat tip II, in care aparitia lui este direct legata de cresterea in greutate. Problemele respiratorii ce apar pot fi extrem de grave, mai ales ceea ce se chema “apneea in timpul somnului”. Daca la acestea adaugam problemele osteo-articulare, de coloana vertebrala, genunchi etc., problemele vasculare periferice si deloc de neglijat problemele de izolare sociala, avem tabloul unei unei afectiuni cu rasunet general.

In zilele noastre tratamentul obezitatii este considerat principalul element de prevenire a unei cauze importante de deces prematur. Problema tratarii acestei afectiuni trebuie rezolvata intotdeauna printr-o colaborare multidisciplinara: nutritionist, internist, psiholog, chirurg. Toate acestea va stau la dispozitie in cadrul clinicii MedVarix din Timisoara.

 1. Ce tipuri de interventii bariatrice exista, care sunt acestea si in ce situatii sunt indicate?

Interventiile bariatrice sunt numeroase, dar au un numitor comun prin faptul ca astazi, toate se efectueaza minim invaziv, ceea ce inseamna pentru pacient o scadere semnificativa a riscurilor complicatiilor postoperatorii legate de o incizie intr-un perete abdominal de dimensiuni, uneori considerabile, iar pe de alta parte o recuperare la parametrii anteriori mult mai rapida.

Daca discutam despre interventiile restrictive putem vorbi in principal de inelul gastric (gastric banding) si gastrectomia longitudinala (gastric sleeve). Sigur ca putem discuta si despre alte astfel de interventii (vertical banded gastroplasty sau plicatura gastrica), dar astazi in arsenalul terapeutic pe primele locuri se mentin cele doua interventii mentionate anterior.

Inelul gastric inseamna montarea unui inel de silicon in jurul portiunii initiale ale stomacului. Astfel se creeaza deasupra acestuia un mic rezervor, care atunci cand se destinde cu cantitati mici de alimente determina aparitia senzatiei de satietate. Operatia este usor suportata de catre pacient, cu riscuri practic nule imediat postoperator, ceea ce a dus la un avant foarte mare in chirurgia obezitatii in anii 2000.

Gastrectomia longitudinala este astazi cea mai frecventa interventie bariatrica, datorita unori avantaje incontestabile. Ea inseamna sectionarea stomacului pe toata lungimea lui si ramane un tub gastric foarte mic de 50-100 ml. Tot restul stomacului se indeparteaza, ca atare se elimina si portiunea superioara a stomacului care secreta un hormon (ghrelina), care este considerat „hormonul foamei”. Ca atare dispare aproape complet senzatia de foame, ingeram la ora mesei mancare, dar nu are unde sa intre mai mult de cateva linguri. Rezultate foarte bune.

A doua mare categorie de interventii sunt cele malabsorbtive, din care pe prim plan se situeaza by-pass-ul gastric. Reprezinta anastomozarea unei portiuni a intestinului subtire la portiunea superioara a stomacului, realizand astfel o ocolire a stomacului in circuitul alimentar, ca atare alimentele vor fi digerate mult mai greu in intestinul subtire. Scaderea ponderala este semnificativa prin aparitia fenomenelor de malabsorbtie a principiilor alimentare.

In principiu toate aceste operatii determina scaderea in greutate, ceea ce face ca toate afectiunile generate de obezitate sa scada sau sa dispara. Acest efect are un rasunet extrem de favorabil asupra afectiunilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale si asupra diabetului zaharat, care pot sa dispara. Motiv pentru care la ora actuala chirurgia bariatrica a devenit chirurgia metabolica, reprezentand o optiune importanta a tratamentului unor forme de diabet zaharat tip II, si nu numai.

 1. Ce complicatii pot aparea?

Exista o serie de complicatii imediate legate de interventia chirurgicala, care este una complexa si bineinteles necesita o expertiza corespunzatoare. Exista si o serie de complicatii tardive a fiecarei interventii in parte. In principal sunt legate de posibile aporturi insuficiente alimentare. Pot sa apara deficite de vitamine, de oligoelemente, de aceea este necesara o colaborare permanenta intre pacient si echipa terapeutica, pentru ca toate aceste deficiente trebuie corectate la timp, inainte sa apara complicatii specifice fiecarui deficit.

 1. Cat dureaza o interventie?

Aceasta este o intrebare frecventa a pacientilor si la care raspunsul este „in chirurgie stii cand intri, nu stii cand termini”, dar daca operatia decurge normal, fara incidente ea poate varia de la 1 ora la 3 ore in functie de tipul interventiei, in functie de situatia locala. Va dau un exemplu, nu este acelasi lucru sa operezi un pacient de 120 de kg cu unul de peste 200 de kg. Nu timpul operatiei este definitoriu, ci siguranta pacientului si succesul interventiei.

 1. In cat timp se vor observa efectele pozitive ale interventiei? Care este timpul ideal de slabire?

Efectele pozitive se observa imediat, pacientii se simt foarte bine dupa 2-3 saptamani. Scaderea sau disparitia spre exemplu a hipertensiunii arteriale sau a diabetului se observa in primul trimestru. Scaderea ponderala nu este o constanta, in general in prima luna se slabeste cel mai mult, ulterior acesta diminua progresiv pana la 6 luni si un an. Sunt momente in aceasta perioada in care raman la o greutate constanta 1-2 saptamani, urmand ca ulterior sa scada accentuat.

In concluzie chirurgia bariatrica este o chirurgie complexa, dificila. Ea se adreseaza de multe ori unor pacienti care in ciuda aspectului („gras si frumos”) sunt extrem de fragili. Inseamna implicarea pacientului si a unei a echipe extrem de numeroase de chirurgi, anestezisti, gastroenterologi, pneumologi, cardiologi, nutritionisti, radiologi, psihologi si asa mai departe. Clinica MedVarix va ofera echipa de specialisti cu renume pentru a va ajuta pe acest drum.

Ne gasiti la 0256 443 625 sau online la www.medvarix.ro

Varicele – factori de risc și manifestări

Rolul venelor în organism este de a întoarce sângele dezoxigenat spre cord (inimă). Unele sunt situate anatomic deasupra …

Fisura anala – simptome, preventie si tratament

Ce este fisura anala? Fisura anala este o intrerupere a continuitatii mucoasei anale (ruptura). Desi aparitia ei este legata …

Complicațiile insuficienței venoase superficiale

În afară de neajunsurile estetice, lipsa tratamentului în cazul insuficienței venoase cronice poate conduce la o serie …