Varicele sunt de obicei vene largite, care se dezvolta chiar sub piele (vene superficiale). Factorii care duc la aparitia bolii varicoase sunt:
- presiune crescuta in venele picioarelor
- leziuni la nivelul venelor picioarelor
- leziuni la nivelul valvelor venelor (structuri anatomice care nu permit curgerea sangelui decat intr-o anumita directie) picioarelor
Adesea, boala varicoasa este o boala familiala. Sunt persoane care se nasc cu defecte valvulare sau cu peretii venosi mai subtiri sau pot dezvolta aceste modificari mai tarziu, pe parcursul vietii. Schimbarile hormonale care apar la pubertate, sarcina sau menopauza, la fel ca si in cazul administrarii de estrogen, progesteron sau anticonceptionale, toate pot contribui la aparitia si dezvoltarea varicelor. Mai rar, boala varicoasa poate fi un semn al unor probleme sau afectiuni asociate care au nevoie de multe ori de tratament: printre aceste afectiuni se numara:
- trombi (cheaguri de sange cu organizare fibroasa) care obstrueaza sau blocheaza complet venele profunde sau venele perforante (vene de calibru mic care fac legatura intre venele superficiale si cele profunde ale membrelor inferioare)
- leziuni la nivelul venelor profunde
- vase de sange anormale care fac legatura intre vene si artere (fistule arteriovenoase).
- tumori (foarte rar)
Aceste anomalii pot fi prezente inca de la nastere sau se pot dezvolta ulterior pe parcursul vietii. Factorii care cresc posibilitatea de aparitie si dezvoltare a bolii varicoase sunt:
- sarcina (mai ales sarcinile repetate)
- sexul feminin, femeile au un risc crescut datorita schimbarilor hormonale
- varsta inaintata
- obezitatea (tinde sa fie un factor de risc mai important la femei). Raportul masa musculara diminuata si tesut grasos in exces scade suportul venos
- istoric familial de varice
- statul pe scaun sau in picioare pentru perioade lungi de timp
- afectiuni care cresc presiunea abdominala, cum ar fi boli hepatice, ascita (lichid in cavitatea abdominala), interventii chirurgicale abdominale sau pelviene in antecedente sau insuficienta cardiaca
- leziuni ale venelor
- trombi venosi
Varicele sunt dilatari permanente si patologice ale venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare (vena safena mare=interna, vena safena mica=externa) care apar in momentul in care valvele situate din loc in loc in interiorul venelor sunt incontinente, afectate, si nu mai permit curgerea sangelui doar intr-un singur sens, spre inima.
Factorii favorizanti ai aparitiei bolii varicoase: ortostatismul prelungit, efortul muscular intens si prelungit, mai ales efortul brusc, brutal, caldura si umiditatea excesiva, obezitatea, deregleri hormonale, traumatisme de la nivelul membrelor inferioare, mostenirea genetica. Evolutia bolii este lenta, de cele mai multe ori fara dureri, motiv pentru care pacientii se prezinta la medic foarte tarziu, dupa 10-15 ani de evolutie, cand au aparut déjà complicatiile si interventia chirurgicala este mult mai dificil de efectuat.
Lucrul cel mai important de stiut este ca varicele se pot vindeca. Netratate in timp util, primii doi- trei ani de la aparitie, varicele pot evolua spre forme complicate: tromboflebita superficiala varicoasa (varicoflebita)-coagulare a sangelui in interiorul venei varicoase, tulburari trofice cutanate- ce merg de la modificari de culoare ale tegumentului pana la aparitia ulcerului varicos, ruptura varicelor cu aparitia unei hemoragii masive. Toate aceste complicatii se pot evita prin tratareamentul aplicat la timp. Aproape toate tipurile de varice se pot trata astazi ambulator cu rezultate optime atat din punct de vedere cauzal, cat si estetic.
Procentul de recidiva dupa majoritatea terapiilor este intre 3 si 5 % la circa 7-10 ani de la interventie, dar, avand in vedere caracterul minim invaziv al terapiei, se poate repeta tratamentul pentru completarea rezultatelor primei operatii.
Complicatii
Daca tratamentul chirirgical nu se s-a efectuat in timp util (primii doi-trei ani de la aparitie) varicele de la picioare evolueaza spre forme mai complicate.
Tromboza venoase superficiala (tromboflebita varicoasa sau varicoflebita). Aceasta consta in coagularea intravasculara a sangelui din interiorul unui pachet varicos sau a trunchiului venos principal dilatat excesiv.
Tulburarile trofice cutanate. Aceste tulburari se instaleaza treptat si cuprind m ai multe stadii evolutive, cu leziuni caracteristice la nivelul pielii piciorului afectat. Astfel de leziuni pot fi: modificarea culorii pielii (de la roz-rosu la brun maroniu), umflaturi care provoaca mancarimi, gamba care capata duritatea gipsului sau ulcer de gamba (situat de obicei pe fata interna a gambei). Ulcerul varicos este trenant, greu caracterizabil. Foarte frecvent, acesta se infecteaza si se extinde.
Fistula venoasa interna. Aceasta se produce prin ruptura unui pachet varicols, determinand o hemoragie masiva. Singura solutie in acest caz este interventia chirurgicala.