Tratamente estetice

Tratamentul ridurilor cu toxină botulinică

Botox-ul cosmetic este toxina botulinică tip A și reprezintă o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Este purificată și moderată ca să poată fi folosită în siguranță în procedurile de înfrumusețare. 

Principala acțiune a toxinei botulinice este de a paraliza temporar activitatea musculaturii care prin contracție formează ridurile faciale de expresie. Pielea, cu timpul, iși pierde elasticitatea și astfel vor apărea ridurile permanente, riduri care înainte apăreau doar când ne încruntam sau râdeam. 

Toxina botulinică, în doze foarte mici, va paraliza temporar câțiva mușchi ai mimicii, iar pielea va deveni întinsă și fără riduri. Se injectează în mușchii din regiunea glabelei, iar pentru a se putea observa mai bine ridurile, pacienta este rugată să se încrunte, în mușchii din porțiunea laterală a ochilor (“laba gâștii”), care apar când pacienta râde și la nivelul regiunii frontale unde ridurile apar când pacienta va ridica sprâncenele. Musculatura interesată nu se mai contractă și se relaxează determinând întinderea tegumentului zonei tratate, în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal, permițând ca pacienta să rămână cu o expresie facială neafectată. De asemenea pielea va căpăta o culoare mai aprinsă și mai luminoasă ca urmare a vasodilatației locale cu o oxigenare bogată a tegumentului.  

Procedura durează câteva minute. Se folosește o seringă specială cu care se va injecta cantitatea necesară. Efectul se instalează după 2-3 zile și este maxim din ziua a X-a. Paralizia prin toxină botulinică asupra musculaturii este temporară, astfel efectul va dura între 4-8 luni. 

Tratamentul cu toxină botulinică s-a dovedit a fi sigur, dar se contraindică această procedură în următoarele cazuri:

  • Persoanele alergice la una din componentele utilizate în prepararea toxinei (albumina)
  • Afecțiuni ce determină scăderea generală a forței musculare (miastenia gravis)
  • Sarcina si perioada de alăptare
  • Persoane aflate sub tratament cu medicamente antiinflamatoare, anticoagulante sau antiagragante și antibioterapie (aminoglicozide)
  • Prezența unor infecții la nivelul feței 

Injectare cu acid hialuronic 

Acidul hialuronic este o polizaharidă importantă din structura pielii și a țesutului conjuctiv, o substanță proprie organismului. Fillerul injectabil este obținut în laborator, este biodegradabil și se prezintă sub formă de gel clar, transparent. Gelul este injectat cu un ac fin în cantități mici, sub rid ameliorând aspectul acestuia. 

Ce se poate trata cu acid hialuronic?

Poate fi folosit pentru riduri/șanțuri, augmentarea buzelor, corecția contururilor și a volumului facial. Cele mai comune regiuni tratate sunt șanțurile nazogeniene și buzele. 

Cât timp durează?

Tratamentul este simplu si rapid fiind vizibil instantaneu. Nu este necesară testarea prealabilă. În general tratamentul durează 30 minute, dar depinde de corecția pe care o doriți. 

Rezultatele obținute sunt indelungate, dar nu permanente. Durata efectului are variații individuale și depinde de mai mulți factori (vârstă, tipul de piele, locul injectării, stilul de viață, activitatea musculară, tehnica folosită). 

În general, aspectul se menține 1 an pentru riduri sau șanțuri și 6 luni – 1 an pentru buze. 

Injectare cu acid hialuronic în buze

Injectarea cu acid hialuronic în buze este o procedură simplă ce acționează pentru a reface volumul pierdut în timp sau care a lipsit de la început. Forma conturului și rezultatul final este stabilit de medicul chirurg în funcție de preferințele fiecărei paciente, de asemeni și cantitatea necesară de injectat, dozarea acesteia și adâncimea potrivită. 

Cantitatea de acid hialuronic este mică, densitatea acestuia este medie, iar tratamentul complet durează mai puțin de 30 minute. Procedura de injectare cu acid hialurnic în buze durează câteva secunde pentru fiecare zonă, nu este dureroasă, însă poate apărea o senzație ușoară de disconfort. 

Efectul de mărire a volumului buzelor este imediat. Buzele devin mai voluminoase, senzuale, deosebit de naturale și definite estetic. 

Umplerea ridurilor și șanțurilor cu acid hialuronic

Umplerea ridurilor cu acid hialuronic are ca scop dispariția totală sau parțială a acestora prin susținerea țesuturilor și structurilor feței ce au pierdut din elasticitate. Prin procedura de filling cu acid hialuronic se are în vedere diminuarea sau eliminarea ridurilor fine și superficiale din zonele delicate, cum ar fi cele din dreptul ochilor sau gurii. 

Există două tipuri de acid hialuronic (cu densitate mică și medie), ce sunt utilizate pentru riduri fine (riduri perioculare, cearcăne), respectiv pentru riduri mari și adânci (șanțuri nazogeniene, nazolabiale, riduri periorale, liniile Marionette, riduri glabelare). 

Tehnica de injectare cu canula atraumatică conferă un tratament mult mai confortabil, risc minim de apariție a echimozelor sau a altor efecte secundare, durată de refacere minimă, rezultat natural.  Se aplică în special în refacerea conturului și a volumului facial (pomeți, marginea mandibulei).

Procedura de injectare durează câteva minute, în funcție de numărul zonelor tratate, nu este dureroasă, însă poate apărea o senzație ușoară de disconfort. 

Injectarea cu acid hialuronic pentru tratarea ridurilor și inclusiv pentru mărirea buzelor nu se recomandă gravidelor, mamelor care alăptează, persoanelor care urmează un tratament cu antiinflamtoare sau anticoagulante și nici celor ce prezintă infecții. 

Înainte de injectare

Injecțiile cu acid hialuronic se pot face în prima ședință de consultație. Înainte de injectare, medicul chirurg se va interesa despre ce rezultate vrei să obții, cum vrei să arăți după, apoi va evalua aspectul facial și tonusul pielii din zonele ce urmează a fi injectate.

De asemenea, medicul se va interesa dacă ai alergii, sau diverse tratamente medicamentoase, care este istoricul tău din punct de vedere al bolilor sau afecțiunilor. Este foarte important să comunici și să răspunzi la toate întrebărilor medicului. 

În cazul în care dorești umplerea ridurilor cu acid hialuronic, chirurgul va insemna punctele strategice în care se vor efectua injecțiile. Zonele de injectare vor fi curățate cu o substanță antibacteriană, apoi dacă ai o semnsibilitate la injecții, acestea se vor unge cu o cremă anestezică. 

După injectare

La 3-4 ore după injectare edemul și roșeața vor începe să dispară, iar substanța va atrage apă către suprafața pielii, creând un aspect proaspăt și suplu, de aceea este necesar a se consuma cel puțin 2 l de apă/zi. Pentru a diminua senzația temporară de disconfort se vor aplica măști de geluri înghețate. 

După procedura de umplere a ridurilor se poate aplica machiaj doar după 24 de ore și se interzice masarea agresivă la locul injectării sau expunerea la soare timp de 7 zile. 

Riscuri

Deoarece există nenumărate surse de informare în care se prezintă că tratamentele prin injecții cu acid hialuronic nu prezintă riscuri și au o durată mai mare de acțiune, suntem nevoiți a face precizările de mai jos. 

Deși sunt foarte rare cazurile în care pot apărea complicații, trebuie menționat că unele persoane pot fi alergice. Astfel, după injectarea cu acid hialuronic există riscul de apariție a roșeții, a edemelor sau umflăturilor ce pot persista câteva săptămâni, mai mult decât este normal (câteva ore). Dacă apar aceste inconveniente,  sunteți alergică la una din componentele acidului hialuronic și trebuie să anunțați medicul, iar pentru a diminua efectele nedorite se vor utiliza creme cu arnică sau vitamina K. 

Pe termen lung nu există riscuri, deoarece acidul hialuronic este considerat a fi cea mai sigură substanță de umplere, fiind eliminat complet din organism după 9-12 luni de la injectare. 

Costul: 250 euro/1 fiola Acid hialuronic 

mezoterapie – cu Sunekos 200 – tehnica punctiforma-  100 euro/sedinta

                        – cu Sunekos 1200 – cu canula – 150 euro/sedinta

La mezoerapie este nevoie de 3-4 sedinte la interval de 2 saptamani. 

INJECARE FACIALA BOTOX  – 250 euro/sedinta

TRATAMENT HIPERHIDROZA (BOTOX) – 300 euro

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …