Ecografie

Ecografie doppler venos

Ecografia doppler este cea mai modernă metodă de investigaţie imagistică a patologiei vasculare şi principala metodă de diagnosticare a bolilor venoase.

Ecografia vasculară utilizează ultrasunetele. Spre deosebire de ecografia obişnuită, examenul doppler oferă o gamă mult mai largă de informaţii. Printr-o evaluare doppler venoasă, ne spune Dr. Duta Ciprian, medicul poate obţine atât informaţii morfologice cu privire la axul anatomia axului venos, traiectul, calibrul venelor, aspectul şi structura peretelui, cât şi informaţii de tip funcţional, referitoare la fluxul sanguin (sensul de curgere a sângelui prin vene, viteza de flux şi calitatea fluxului.

Patologia venoasă şi în special patologia venoasă cronică înregistrează o frecvenţă în creştere în rândul populaţiei din ţările dezvoltate. Potrivit unor studii recente, aceste afecţiuni au o incidenţă de 47% în rândul populaţiei ţărilor occidentale. Din acest motiv, rezultă şi preocuparea noastră pentru un diagnostict prompt, complex şi corect al leziunilor venoase a crescut.

Evaluarea doppler venoasă este o metodă sigură, neinvazivă, care nu implică riscuri, fiind, totodată, mai puţin costisitoare decât alte metode imagistice. Examenul Doppler vascular se incepe cu explorarea morfologica a vaselor sanguine prin  identificarea venelor si arterelor, vizualizarea pe un traseu cat mai lung a vasului supus examenului, aprecierea directiei, calibrului, pulsatilitatii, aprecierea peretilor si se contiua cu explorarea morfopatologica a proceselor supraadaugate in lumen si/sau in peretele vascular. Medicul, cu ajutorul unei sonde dedicate explorării venelor, urmăreşte atât aspectul morfologic al axului venos cât şi funcţionarea lui. Cu ajutorul Sistemul Doppler  se poate aprecia cu exactitate vitezele de circulaţie a sângelui, de-a lungul fasciculului de ultrasunete.

Clinica Medvarix dispune de aparatura necesară unei diagnosticări certe şi rapide. Există atât sonde specializate, cât şi programe şi softuri specifice explorării vasculare. Examenul Doppler vascular are indicatii multiple, aceasta metoda fiind utilizata pentru diagnostic in ateroscleroza carotidiana, in patologia arteriala a membrelor inferioare: arteriopatii inflamatorii, dismetabolice, traumatice sau de compresiune arteriala.

Ecografie abdominala

Diferite tehnici de diagnostic sunt folosite pentru diagnosticarea problemelor abdominale. Printre acestea se numara ecografia abdominală, endoscopia, razele X şi scanarea de tip CT.

Ecografia abdominală este, de obicei metoda de prima linie pentru examinarea ficatului, a vezicii biliare, rinichilor, pancreasului, splinei şi vasele de sânge ale abdomenului.
Se poate vedea, de asemenea, circulatia sangelui la aceste organe şi fluxul de sânge din vasele de sânge principale din abdomen.

Durerile abdominale sunt indicaţia cea mai frecventă pentru o ecografie abdominala. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă poate comunica, de asemenea, că sunteţi suferind de alte simptome, sau poate fi ingrijorat in ceea ce priveste constatările examinării sale sau a testelor de sânge.

Printre alte probleme, ecografia abdominală poate detecta pietre la vezica biliară şi rinichi, chisturi şi unele tumori. Aceasta poate detecta, de asemenea, un anevrism aortic abdominal, care este o extindere a arterei aorte şi este o condiţie potenţial fatală pentru care intervenţia timpurie medicala poate salva viata. Ultrasunetele, poate una din multele anchete de care aveţi nevoie şi care ar fi imperios necesare, ca de exemplu consultarea medicului pentru a va asigura că orice alte investigaţii necesare sunt aranjate.

EKG

Electrocardiografia este frecvent utilizata, o procedura noninvaziva de inregistrare a modificărilor electrice în inimă. Inregistrarea, care se numeşte o electrocardiogramă (EKG), arată o serie de valuri care se referă la impulsuri electrice care apar în timpul fiecarei batai a inimii. Rezultatele sunt tipărite pe hârtie şi / sau afişate pe un monitor pentru a oferi o reprezentare vizuală a funcţiei cardiace. Valurile într-o înregistrare normala sunt numite P, Q, R, S, T, şi urmaţe în ordine alfabetică. Numărul de valuri poate varia, şi alte valuri pot fi prezente.

Scopul

Electrocardiografia este un punct de plecare pentru a detecta diverse probleme cardiace, inclusiv angina pectorală, angina stabilă, boala cardiacă ischemică, aritmii (batai neregulate ale inimii), tahicardia (ritm cardiac rapid), bradicardia (lentă bătăilor inimii), infarctul miocardic (atac de cord), şi anumite condiţii congenitale ale inimii. Aceasta este utilizata recvent în examinările fizice, precum şi pentru monitorizarea stării pacientului în timpul şi după intervenţiile chirurgicale, precum şi în stabilirea terapiei intensive. Este principalul procedeu folosit in măsurarea exercitiilor si testelor de toleranţă (de exemplu, testele de stres) şi este, de asemenea, utilizat pentru a evalua simptome cum ar fi durerea în piept, dificultăţi de respiraţie, şi palpitaţii.

Demografia

Potrivit Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), aproape 23 milioane de proceduri EKG au fost efectuate în birourile medicului în anul 2000.
Barbatii au mai multe şanse sa experimenteze atacurile de cord decat femeile, desi la femei riscul creşterii atacului de cord este dupa menopauza. African-americanii, hispanicii, şi nativii americani au un risc mai mare de boli cardiovasculare decât caucazienii, în parte datorită incidenţei mai mari a diabetului zaharat (un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare) în cadrul acestor populaţii.

Descriere

Pacientul este dezbracat de la talie în sus, şi electrozii (fire minuscule în tampoane adezive) sunt aplicati in locuri specifice pe braţe, picioare, şi piept. Când sunt ataşati, acesti electrozi sunt numiti conductori, intre 3 si 12 conductori pot fi utilizati pentru procedura.

Circulaţia musculara poate interfera cu înregistrarea, care durează in timpul mai multor batai de inima. În cazurile în care tulburările de ritm sunt suspectate a fi rare, pacientul poate purta un mic monitor pentru a înregistra în mod continuu pe o perioadă de 24 de ore. Acest lucru este cunoscut sub numele de monitorizare ambulatorie.

Instruirea speciala este necesară pentru interpretarea electrocardiogramei. Pentru a rezuma în cel mai simplu mod caracteristicile utilizate în interpretări, unda P a electrocardiogramei este asociata cu contracţia atriilor-două camere ale inimii care primesc sânge din vene. QRS o serie de valuri, sau complexe QRS, este asociat cu contracţia ventriculară, cu unda T care vine după contracţie. Ventriculii sunt cele două camere ale inimii care primesc sânge de la atrii şi care trimite sânge în artere. În cele din urmă, intervalul PQ sau PR dă o valoare pentru timpul necesar pentru impuls electric pentru a călători de la atrii la ventricul (în mod normal mai puţin de 0,2 secunde).

Diagnosticul / Pregătirea

Pacienţii sunt rugaţi să nu mănânce pentru mai multe ore înainte de un test de stres. Înainte ca conductorii sa fie ataşati, pielea este curăţată pentru a obţine un bun contact electric la pozitiile de electrozi şi, ocazional, rasul pe piept poate fi necesar.
Problemele cu inima sunt diagnosticate prin modelul de unde electrice produse în timpul EKG printr-un ritm anormal. Cauza anormala este data de ritmul ectopic. Ritmul ectopic consta in bătăi premature care apar dintr-un alt loc decât nodul sinusal-de obicei de la atrii, nodul atrioventricular, sau al ventriculului. Atunci când aceste aritmii sunt doar ocazionale, acestea nu pot produce nici un simptom sau pur şi simplu un sentiment că inima are o cotitură. Aceste aritmii ocazionale sunt frecvente in cazul persoanelor sanatoase, dar, de asemenea, poate fi un indiciu al bolilor de inima.
Surse variate de aritmii oferă o gamă largă de modificări în formă electrocardiogramei. Ritmul ectopic afişeaza un complex QRS anormal. Acest lucru poate indica boli associate ale alimentării cu sânge insuficiente pentru muşchiului inimii (ischemie miocardică). Locuri ectopice multiple duc la contractii rapide şi necoordonate ale atriilor sau ventriculelor. Această condiţie este cunoscută sub numele de fibrilaţie. Când impulsul atrial nu reuşeşte să ajungă la ventricul, rezulta o condiţie cunoscută sub numele de inima bloc.

Posttratament-ul

Pentru a evita iritarea pielii din cauza gelului sarat utilizat pentru a obţine un bun contact electric, pielea trebuie să fie curăţata cu grijă după îndepărtarea electrozilor.

Riscurile

EKG-ul este o procedura noninvaziva, care este practic fără risc pentru pacient. Există un risc redus de atac de cord pentru persoanele fizice care trec printr-un test de stres EKG, dar pacienţii sunt atent analizati pentru adecvarea lor la acest test înainte de a fi prescris.

Factorii de risc pentru bolile de inima includ obezitatea, hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată), trigliceridele crescute si un colesterol sanguin total, HDL scăzut ("bun") de colesterol, fumatul, şi inaintarea in vârsta. Oamenii care au diabet zaharat (fie de tip 1 sau 2) au, de asemenea, un risc crescut de boli cardiovasculare.

Rezultatele normale

Atunci când inima opereaza în mod normal, fiecare parte se contracta intr-o anumită ordine. Contracţia musculară este declanşata de un impuls electric. Aceste impulsuri electrice călătoresc prin celule specializate, care formează un sistem conductor. Urmarind această cale se asigură că contractiile vor avea loc într-un mod coordonat.
În cazul în care prezenţa tuturor undelor se observă în electrocardiogramă, şi aceste valuri urmeaza ordinea definita în ordine alfabetică, inima arăta un ritm sinusal normal, si impulsurile pot fi considerate a fi următoarea cale de conducere regulata. Intr-un ritm cardiac normal, impulsurile electrice, au o rată de 60-100 de ori pe minut, originare din nodul sinusal. Nodul sinusal este situat în prima cameră a inimii, cunoscut sub numele de atriul drept, în cazul în care sângele reintra in inima, după care circulă prin organism. După ce a călătorit până la intersecţia dintre partea superioară şi camerele mai mici, semnalul stimulează nodul atrioventricular. De aici, după o întârziere, acesta trece prin rute de specialitate prin intermediul camerelor mai mici sau ventricule. În multe stadii de boala, trecerea de la impuls electric poate fi întrerupt într-o varietate de moduri, cauzând inima pentru a efectua mai puţin eficient.
Inima este descrisa sa arate aritmie sau disarhitmie atunci când intervalele de timp între valuri, sau ordinea sau numărul de unde nu se potrivesc cu modelul normal descris mai sus. Alte caracteristici care pot fi modificate includ direcţia de deformare a valurilor si latimile valurilor.

Rata morbidităţii şi a mortalităţii

Potrivit Asociatiei Americane Cardiace, bolile cardiovasculare sunt numărul unu al cauzei de deces în Statele Unite. De asemenea, este principala cauză a deceselor în rândul persoanelor cu diabet zaharat.

Alternative

Electrocardiografia este standardul de aur pentru a detecta bolile de inimă care implică nereguli în conducţia electrică şi ritmica. Alte teste care pot fi folosite împreună cu un EKG includ o ecocardiogramă (o sonograma a inimii de pompare de acţiune) şi un test de stres-un EKG, care este realizat în asociere cu munca monotona.

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …