Hemoroizi Grad 1 – 4

Hemoroizii de gradul I, sunt hemoroizii interni in stadiu incipient, uneori sangeranzi, insa de cele mai multe ori ei nu prezinta o simptomatologie bine definita si ingrijoratoare.

Tratamentul se realizeaza prin ligaturare cu benzi elastice (RBL), prin care se limiteaza fluxul sanguin, medicul plasand la baza hemoroidului cu ajutorul unui dispozitiv, un inel de cauciuc, care va disparea natural, la defecatie.

Este indicat ca pacientul sa se prezinta inca de la primele simptome, preventia fiind cel mai eficient tratament.


Hemoroizii de gradul II, sunt de cele mai multe ori hemoroizii care prezinta un stadiu mai avansat al disconfortului, multi pacienti precizand ca au observat sangerari dupa defecatie sau pe servetul igienic. In acest stadiu, exista riscul ca boala hemoroidala sa avanseze progresiv, de aceea, de cele mai multe ori, ei se prezinta ca hemoroizi gradul II-III. In acest caz , sunt recomandate interventiile, bandarile hemoroidale.

Sedinta de ligaturare dureaza mai putin de 5 minute, realizandu-se chiar si fara anestezie, nici macar cea locala.

După tratamentul hemoroizilor prin ligaturi elastice nu e necesara intreruperea activităţilor zilnice cotidiene, insa pacientul va tine cont de o dieta alimentara sanatoasa, bogata in fibre, evitand mancarurile picante, alcoolul sau fumatul.


Hemoroizii de gradul III, sunt hemoroizii care au ajuns intr-un stadiu destul de avansat al bolii hemoroidale.

Daca in incercarea noastra de a-i reintroduce in interior de cele mai multe ori reuseam, acum, ei raman in exterior fiind foarte durerosi si pozitia sezanda nu mai este posibila.

Este indicat ca in acest stadiu al bolii, pacientul sa nu mai evite consultul la medicul specialist, mai ales ca exista riscul aparitiei prolapsului anal (prolapsul mucoasei, în contrast, este definit ca o proeminență a mucoasei rectale, nu a întregului perete, din anus ).

Nu trebuie sa ne speriem, dar nici sa amanam, deoarece, ca si in cazul hemoroizilor interni de gradul I, sau gradul II, specialistii proctologi pot interveni prin metode non invazive, ligaturarile cu benzi elastice (RBL) vor avea loc la interval de 2-3 saptamani, neimpiedicand in vreun fel activitatile cotidiene ale pacientului, tratamentul se desfasoara in regim ambulator.


Hemoroizii de gradul III-IV sunt cel mai inalt grad hemoroidal, tratamentul prin ligaturarea cu benzi elastice desfasurandu-se pe o perioada mai lunga de timp.

In cazul hemoroizilor de acest grad, este indicata si efectuarea unei rectosigmoidoscopii (colonoscopia partiala), deoarece hemoroizii netratati la timp, pot crea, de cele mai multe ori polipi pe colon.

Este important de reţinut şi faptul că în acest stadiu evolutiv al bolii hemoroidale, hemoroizii acuţi necesită neapărat o intervenţie medicală imediată. Complicaţiile asociate hemoroizilor in stadiul cel mai avansat pot include edem anal, hemoragii masive, paraproctită purulentă (inflamaţie purulentă la nivelul ţesutului) şi chiar necroza tesuturilor hemoroidale.În astfel de circumstante, pacientii încearcă, de regulă, repunerea nodulilor în anus, în lipsa consultului medical, fapt care poate agrava boala hemoroidala.

Chiar si in acest stadiu avansat, nu trebuie sa apelam la chirurgie, mai avem inca sansa de a solutiona prin metode non invazive, important este sa nu mai amanati vizita la medicul specialist.

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …