Scleroterapie

Scleroterapie Med Varix

Se crede că obturarea venei varicoase a fost folosită pentru prima dată în secolul al XIX-lea. Abia după 1920, scleroterapia a început să fie folosită ca metodă alternativă pentru tratamentul chirurgical.

Scleroterapia implică o injecție de sclerozant, adică agent chimic, la lumenul venei anormale (sau a rețelei venoase) care irită vasul și conduce la fibroza acestuia. În cele din urmă, lumenul venei de lucru necorespunzătoare este închis.

Terapia sclerozanta trebuie considerata o metoda complementara de tratament. Ea are menirea sa rezolve colateralele venoase de calibrul mediu, varicele restante dupa safenectomie sau flebectomii. In clinica, folosim Polidocanol de diverse concentratii pentru a rezolva problema inestetica a venelor de tipul spiderveins.

Ce ar trebui să știe pacientul înainte de scleroterapie?

După ce a decis să se supună scleroterapiei, pacientul trebuie să fie conștient de posibilitățile și limitările acestei metode, precum și de inconvenientele sale. Înainte de procedură, medicul echipei noastre prezintă toate informațiile necesare în acest sens. În plus, aceste informații sunt specificate sistematic într-o broșură informativă specială, combinată cu consimțământul informat al procedurii.

Mai jos sunt cele mai importante informații care ar trebui luate în considerare la stabilirea scleroterapiei:

 

Scleroterapia trebuie întotdeauna să fie precedată de ecografia Doppler ale venelor inferioare.

 

Scleroterapia este o procedură sigură, cu condiția ca aceasta să fie efectuată la pacientul corespunzător. Există anumite contraindicații pentru procedură, astfel încât medicul trebuie să aibă toate informațiile despre sănătatea pacientului. Dacă pacientul intenționează să ascundă informațiile, atunci el / ea ar putea fi expus unui pericol grav.

 

În majoritatea cazurilor, microscleroterapia (se referă la închiderea venelor și a venulelor) este efectuată fără anestezie locală, deoarece anestezia în sine este mai dureroasă decât procedura.

 

Pacientul poate simți un ușor disconfort, de exemplu ciupirea sau arderea la locul de administrare a agentului în timpul procedurii. Urmărirea locului de administrare mai târziu este importantă. Pot apărea durere, înroșire și îngroșare în jurul venelor închise. Este o reacție tipică. Dacă provoacă disconfort substanțial și este prelungit, ar trebui să fie raportat medicului.

 

Urmând procedura, pacientul trebuie să meargă pe jos cel puțin 30-40 de minute. Este un element foarte important al profilaxiei antitrombotice.

 

Imediat după procedură, se pune ciorapul de compresie pe piciorul pacientului care a fost operat; acesta ar trebui purtat în timpul zilei timp de 1-3 săptămâni, putând fi înlăturat numai în timpul nopții.

 

Purtarea unei perechi de ciorapi de compresie este un element bine dovedit că mărește eficiența tratamentului.

 

Indicațiile medicale care urmează scleroterapiei vizează asigurarea unui efect mai bun și a unei mai mari siguranțe a procedurii, astfel încât acestea nu ar trebui modificate din proprie inițiativă.

 

Anumite secțiuni ale picioarelor sunt mai expuse la apariția complicațiilor, astfel, medicul care efectuează procedura trebuie să fie bine experimentat, de exemplu eliminarea venelor spider în zona gleznei este foarte riscantă.

 

Scleroterapia permite tratamentul diferitelor stări venoase, chiar și foarte avansate, totuși eficacitatea pe termen lung a unor astfel de proceduri este destul de moderată și necesită suplimentări periodice.

 

Merită să luați în considerare și să discutați cu medicul utilizarea altor metode mai eficiente, de exemplu scleroterapia cu ajutorul spumei, cateterului sau a laserului - acestea sunt metode de cea mai mare eficiență pe piață.

 

Efectul satisfăcător al tratamentului este adesea atins după mai multe serii (2-5) de proceduri efectuate, de obicei, la intervale de 2-5 săptămâni. În ciuda proprietăților tehnice (selecția adecvată a agentului, concentrația, tehnica și locul de administrare), caracteristicile unice ale pacientului sunt de asemenea importante, în special locațiile leziunilor la picioare, fototerapia pielii sau abilitățile de vindecare.

 

Scleroterapia venelor mici (venelor spider și venectazii) sunt combinate cu procedurile folosind laser transcutanat adecvat.

 

Scleroterapia (în special microscleroterapia) ar trebui să fie realizată cel mai bine în condiții mai reci, când temperatura este sub 20-25 ° C și nu recomandăm deplasări în țările calde în decurs de 2-4 săptămâni după această procedură.

 

Scleroterapia poate fi utilizată în alte regiuni ale corpului (de exemplu, partea dorsală a mâinilor, zona intimă sau a sânilor); nu trebuie uitat decât calificarea în astfel de proceduri necesită efectuarea unui diagnostic adecvat imagistic (ecografie Doppler, tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică cu o opțiune de imagistică a sistemului venos).

 

În perioada post-procedurală, pacientul trebuie să fie conștient de necesitatea vizitelor de control care sunt plasate pe o perioadă de câteva până la zece luni.

 

În ciuda introducerii unor metode mai avansate din punct de vedere tehnic de tratare a afecțiunilor venoase, scleroterapia este încă cea mai frecventă examinare în flebologia modernă. Numeroasele sale avantaje, și anume durerea minimă, recuperarea rapidă a mobilității în urma procedurii, durata scurtă, riscul scăzut de leziuni ale nervilor, numărul mic de vânătăi și costul scăzut determină întotdeauna să luați în considerare această metodă și să întrebați medicul despre aceasta.

Poate fiecare pacient să fie supus scleroterapiei?

Scleroterapia este o procedură minim invazivă și sigură. Cu toate acestea, nu înseamnă că poate fi efectuată la fiecare pacient. Calificarea pentru procedură, efectuată de medic, trebuie să ia în considerare toate informațiile despre sănătatea generală a pacientului, adică bolile trecute și prezente, medicamentele utilizate și predispozițiile familiale.

Cine nu poate fi supus scleroterapiei?

  • femeile gravide,
  • persoanele cu tromboză venoasă acută,
  • persoanele care au alergie la agenți sclerozați,
  • persoanele cu defecte cardiace, de ex. defect de defect septal atrial
  • pacienții imobilizați, în imposibilitatea de a se deplasa pe cont propriu,
  • persoanele cu infecție acută,
  • persoanele cu ateroscleroză avansată la nivelul membrelor inferioare.

Există, de asemenea, un grup de pacienți pentru care scleroterapia este asociată cu un risc mai mare, dar este totuși posibil să se facă. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare precauții suplimentare. Acestea sunt:

  • femeile care alăptează,
  • pacienții cu tendința de a suferi de migrene,
  • pacienții cu trombofilie și cei cu antecedente de tromboză venoasă profundă.

Dacă aparțineți unuia dintre grupurile menționate mai sus, este necesar să informați medicul despre aceasta. Siguranța pacientului este o prioritate pentru noi.

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Verdes Gabriel

Sunt medic specialist chirurg, rezidentiatul in aceasta specialitate l-am efectuat in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Nicola Roicov

Domnul doctor Nicola Roicov, medic specialist in chirurgie vasculara si membru al societatii europene de chirurgie vasculara, …

Profilul Medicilor MedVarix: Dr. Brincoveanu Liliana Natalia

Dr. Brincoveanu Liliana Natalia Medic specialist chirurgie generala   Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie” …